Holandija će biti prva zemlja u svetu sa organizovanim skrining programom grlića materice koja će u potpunosti pređi sa Papa testa na primarni HPV skrining.
somkku9, FreeDigitalPhotos.net
somkku9, FreeDigitalPhotos.net

Naime, kompanija “Roche” sklopila je ugovor na pet godina s Nacionalnim Institutom za javno zdravlje i životnu sredinu (RIVM) u Holandiji za implementaciju Kobas (Cobas) HPV testa kao primarnog testa u okviru nacionalnog programa za skrining raka grlića materice.

Korišćenje HPV kao primarnog testa zasniva se na brojnim naučnim dokazima koji upućuju na značajno poboljšanje u odnosu na tradicionalni citološki Papa skrining zbog svoje sposobnosti da otkrije više prekanceroznih bolesti.
– Ovaj korak dovešće do efikasnijeg korišćenja resursa i, što je najvažnije, kod manjeg broja žena će se razviti rak grlića materice, a izbor odgovarajućeg HPV testa je ključni prvi korak za uspeh tog programa- rekao je dr R.L.M. Bekers, ginekološki onkolog, s Radboud Univerzitetskog medicinskog centra Nijmegen.

Rak grlića materice nastaje kada abnormalne ćelije cerviksa rastu van kontrole. Cerviks je donji deo materice čiji otvor je u vagini i čini donju trećinu materice. Rak grlića materice često se može uspešno lečiti, ako se otkrije u ranom stadijumu. U ranoj fazi može se otkriti redovnim godišnjim PAPA testom.

Pripremila: Mariota Vlaisavljević