Hrana može uticati na širenje raka u telu. Da zdravlje na usta ulazi znamo odavno, međutim, naučnici Univerziteta Kembridž došli su do novih potvrda da hrana može da utiče na rast i širenje ćelija raka po organizmu.

Sve je više nesumnjivih potvrda da ono što nam je u tanjiru može da izmeni tok rasta kanceroznih ćelija i širenje raka, tvrde eksperti sa Kembridža, piše Bi-Bi-Si.

Istraživanje sprovedeno na životinjama pokazalo je da tumor dojke nije mogao da napreduje bez aminokiseline asparagina kojeg ima u špargli, živinskom mesu, morskim plodovima i mnogim drugim namirnicama.

Studija, koju su sproveli stručnjaci sa Kembridža, izvedena je na miševima koji su imali agresivni oblik raka dojke. Miševi bi obično umrli za nekoliko nedelja jer bi se tumor proširio na celo telo, ali su im naučnici davali hranu koja ima nizak nivo asparagina ili lekove koji blokiraju ovaj sastojak, pa se tumor nije širio.

– Ovo je velika šansa za one kod kojih se teško pronalazi gde se rak nalazi, istakao je profesor Greg Hanon.

Univerzitet u Glazgovu, prošle godine, sproveo je istraživanje čiji rezultati su pokazali da je bez unosa aminokiselina serina i glicina razvoj lmifoma i raka creva bio je znatno usporen.

– Pronalazimo sve više dokaza da određene vrste raka zavise od određenih sastojaka koje unosimo ishranom. Nadamo se da ćemo modifikovanjem ishrane pacijenta ili upotrebom lekova koji menjaju način na koji ćelije tumora mogu pristupiti određenim sastojcima u budućnosti moći da poboljšamo rezultate terapije, zaključio je Hanon.

Početna faza tumora nije smrtonosna. Tek kada nastupi metastaza tada bolest postaje smrtonosna.

FreeImages

Da bi mogle da putuju po telu ćelije raka moraju da prođu koroz velike promene – moraju da nauče kako da „izađu” iz tumora, da prežive u krvotoku i dođu do određenog dela tela gde se dalje razvijaju. Naučnici su uvereni da veliku ulogu u ovom procesu ima asparagin.

Budući da ove pravilnosti tek treba da budu potvrđena kod ljudi, naučnici ne savetuju izbegavanje namirnica sa asparaginom, a i izuzetno ga je teško izbeći pa ćemo najverovatnije morati da sačekamo lekove koji ga blokiraju.

Izvor:BBC