Šta raditi kada nam telo šalje signale u vidu raznih bolesti? Da li ste se ikada zapitali da li je baš normalno imati učestale glavobolje, razne bolove, a da o ozbiljnim bolestima, poput raka ili srčanih oboljenja, i ne govorimo. Telo svakodnevno dobija određenu hranu, samim tim nutrijente u zavisnosti od kvaliteta hrane koju mu dajemo. Onako kako mi hranimo svoje telo, ono reaguje. Nekad je samo dovoljno osluškivati reakcije organizma, jer on vrlo jasno šalje određeni znak šta nije u redu.

 

pixabay.com
pixabay.com

Ono što svakako pomaže jeste detoksikacija organizma. Potrebno je samo postati svestan koliko je važna i koliko je neophodna za pravilan i normalan razvoj. Organizam se nakupi toksinima i raznim otrovima kako iz hrane, tako i iz stresnog i napornog života, što je u današnjem vremenu sve češća pojava. Manjak sna, odmora, fizičke aktivnosti, a uz to konzumiranje alkohola, cigareta, slatkiša i raznih nezdravih namirnica, čini da se naše telo nagomila toksinima, koje je u nekom periodu neophodno eliminisati kako bismo mogli da funkcionišemo. Zato započnite svoju detoksikaciju organizma.

DETOKSIKACIJA HRANOM

Hrana koja podstiče eliminaciju otrova je ona koja je bogata svim nutrijentima, vlaknima i ostalim hranljivim materijama, a to svakako jesu, kao prvo voće i povrće, i to treba konzumirati što češće i u što prirodnijem stanju bez termičke obrade.

Možete dodati i orašaste plodove, kao i žitarice i raznorazna ulja, koja su zadužena za eliminaciju toksina. Treba piti što više i češće sveže ceđene sokove. Uz voće pravite miks sa povrćem koje je bogato vlaknima i hlorofilom, pa manjak gvožđa više neće biti problem, a toksini će se sami od sebe početi izbacivati.

Jako je važno unositi dosta tečnosti, pa je uz sokove to moguće, jer osim lekovitih svojstava voća, bogati su i vodom koja je neophodna za pravilno funksionisanje, ali i eliminaciju od toksina i detoksikaciju organizma. Kada je detoksikacija organizma u pitanju pomoću hrane, neka vas ne uplaše i obeshrabre moguće nus pojave, poput mučnine, glavobolje i eventualno nekih reakcija na koži. To je samo dobar znak da telo reaguje, usvaja hranu koja mu je neophodna i na taj način obavlja detoksikaciju organizma, pa koža i organizam reaguju na promene.

pixabay.com
pixabay.com

DETOKSIKACIJA VODOM I ČAJEVIMA

Naši preci su se lečili raznim biljkama, travama i ostalim blegodetima prirode. Zato su čajevi vrlo efikasni, posebno od koprive, koja je glavna za detoksikaciju organizma i našeg krvotoka, a tu je i čaj od maslačka, nane, kamilice, ali i zeleni čaj kao jak antioksidant.

Danas se daleko mnogo više jede nego što je nekad to bilo moguće i sve nam je nadohvat ruke. Hrane imamo na svakom koraku, još tako lepo upakovana tu je da namami sva čula. Ali, koliko samo posledica ostavlja po organizam upravo ta hrana bogata rafinisanim šećerima i raznim drugim otrovima. U detoksikaciji organizma pomaže nam i voda, koja je neophodna za naše organizme. Nekada je čist post, samo na vodi, vrlo lekovit i predstavlja jako sredstvo detoksikacije organizma. Probajte i uverite se i sami, samo se trudite da to bude u periodu vašeg odmora, kako biste što više vremena odmarali i pratili promene koje se dešavaju kao detoksikacija organizma.