Vreme je za ručak, a na stolu nema mesa, jaja, mlečnih proizvoda, pa čak ni ribe. Možete li to da zamislite? E, upravo tako izgleda svakodnevni, zdravi, obrok vegana! Ovakav način, veganski način ishrane danas je sve popularniji i sve je više ljudi koji ga se pridržavaju.

 

Foto: Picjumbo

Ko su vegani, šta oni zaista jedu i u čemu je razlika između veganstva i vegetarijanstva, otkriva nam nutricionista i dijetolog Jasna Vujičić.

– Vegan označava osobu koja jede isključivo biljnu hranu. Pravilna veganska ishrana podrazumeva raznolikost. Ona uključuje voće, povrće, proizvode od celog zrna, puno zeleniša, koštunjavo voće, mahunarke, semenke…

Ona nam pojašnjava i po čemu se vegani razlikuju od vegetarijanaca.

– Vegetarijanci ne jedu meso, ribu, ili živinu. Vegani ne koriste ni druge proizvode životinjskog porekla, kao što su: mlečni proizvodi, jaja, med i ne koriste kožu, krzno, vunu, sapune ili kozmetiku koji su nastali od životinjskih proizvoda.

Zagovornici ovakve ishrane naglašavaju da rizik po zdravlje ne postoji, a da su blagodeti mnogobrojne. I, zaista, dokazano je da vegani mnogo ređe obolevaju od bolesti savremenog sveta, uključujući kardiovaskularna oboljenja, razne alergije, pa čak i rak.

Američko udruženje dijetetičara utvrdilo je u novijem istraživanju da je veganska ishrana potpuno nutricionistički pogodna, da ne može da šteti ljudskom organizmu, a da obezbeđuje prednosti po zdravlje.

www.freeimages.com
freeimages

Međutim, ima i drugačijih mišljenja. Jedno istraživanje veganske ishrane pokazalo je da mnogi vegani nemaju odgovarajuće nivoe joda u hrani koju konzumiraju, a da to može da ima ozbiljne posledice. Savet stručnjaka je da zbog toga treba dobro isplanirati jelovnik.

Veganski način ishrane postao je popularan širom sveta nakon što je Venus Vilijams, poznata teniserka, otkrila da se njeno zdravstveno stanje drastično popravilo kada je prestala da jede namirnice životinjskog porekla.

Veganskoj ishrani priklonio se i bokserski šampion Majk Tajson, pevačica Bijonse, glumice Andželina Džoli i Natali Portman, manekenka Naomi Kempbel…

 

VEGANSKI ČIZKEJK

POTREBNO JE

  • 350 g najtvrđeg tofua
  • 2 kašičice agar pahuljica
  • 1/3 sirovog šećera
  • 2 kašičice limunovog soka
  • 1 kašičica limunove kore
  • 3/4 šolje kokosovog mleka
  • 1/2 kašičice vanile
  • 1/4 kašičice soli

PRIPREMA

Sjedinite tofu i limun u blenderu i ostavite. U tiganju zagrejte kokosovo mleko i šećer, pa dodajte so. Kada počne da ključa, dodajte agar pahuljice i mešajte na tihoj vatri dok smesa ne počne da se zgušnjava. Ostavite da se malo ohladi i onda pomešajte sa tofuom. Dodajte vanilu i sipajte preko graham krekera ili kore od keksa. Ostavite u frižideru da se stegne 6-8 sati.

Pripremila: Lidija Bratun