Hrono ishrana je režim ishrane čiji naziv potiče od reči hronos, što znači vreme. Nije teško zaključiti da je osnovna karakteristika ovakvog načina ishrane upravo poštovanje satnice kada je dozvoljeno uzimati određenu vrstu namirnica, što je bazirano na činjenici da se u ljudskom telu u tačno određeno vreme luče određeni enzimi i ostali neophodni molekuli za varenje hrane i apsorpciju aktivnih sastojaka.

– Ono što malo ljudi zna jeste da je zapravo u pitanju individualan pristup koji je zasniva i na činjenici da ne podnosimo svi podjednako dobro sve vrste namirnica i da nemamo svi u istoj meri potrebne enzime. Zbog toga program hrono ishrane obuhvata individualnu dijagnostiku i testiranje intolerancije na namirnice, individualne protokole suplementacije i personalizovani program pravilno kombinovane hrane. Dakle, prvi korak je da odete na pregled kod nutricioniste koji će vam preporučiti možda baš hrono ishranu.

Hrono ishrana se bazira na sledećim principima:

Glikemijski indeks: Pokazuje brzinu kojom se podiže šećer u krvi posle konzumiranja neke namirnice. U suštini treba da se izbegavaju namirnice sa visokim GI, a da se konzumiraju one sa niskim Gl, tj. one koje sporo otpuštaju šećer u krv i održavaju ga konstantnim u dužem vremenskom periodu.

Dakle, umesto šećera, belog hleba i ostalih belih testa, opredelite se za urme, heljdu, speltu, raž ili ovas.

Kiselobazna ravnoteža: Hrana koju unosimo u organizam može da bude bazna, kisela i neutralna. U hrono ishrani forsira se ciljano povećavanje baznosti da bi se smanjilo štetno dejstvo kiselih namirnica. Pojam kisele i bazne namirnice zapravo se odnosi na reakciju koju one izazivaju u organizmu u procesu varenja.

Na primer, u kisele namirnice ubrajaju se šećer, veštački zaslađivači i belo brašno, a u bazne beli i crni luk, senf, grejpfrut, kivi, jabukovo sirće itd.

Satnica obroka: Zagovornici hrono ishrane kažu da se hrana drugačije razgrađuje u telu u različito doba dana. Jelovnik treba da ima tri glavna obroka (doručak, ručak, večeru) i popodnevnu užinu. Između obroka nije dozvoljeno čak ni grickanje voća, a razmak između obroka treba da bude četiri do pet sati.

Tekst: Mr ph Ana Gledović, urednica BENU MAGAZINA