Premda su mali, to ne znači da im za dobar san i zdravlje kičme ne treba isto što i odraslima. Na kakvom će krevetu i jastuku da spava vaše dete, veoma je važno, jer od dobrog izbora zavisi zdravlje i raspoloženje najmlađih. Kvalitet kreveta je presudan za dobar san i zdravlje kičme, a deci je neophodan udoban i prostran krevet da bi se dobro odmorila.

 

graphicstock
graphicstock

Različite strukture dušeka i brojne vrste ležajeva su dilema za roditelje kada dođe trenutak kupovine kreveta za dete. Ipak, osnovno je da dušek bude potpora koja podržava delove tela koji su nam teški, a to su ramena i kukovi. Kada ležimo, kičma treba da bude na isti način oblikovana kao kada stojimo.

Što se tiče dušeka za bebe, najvažnije je da odgovara krevecu po svojoj veličini. Ne sme da postoji nikakav prazan prostor između ivice kreveta i samog dušeka. Dušek ne bi trebalo da bude tvrd, ali ni previše mekan. Dušeci za bebe su mnogo tanji od dušeka za odrasle, zato što su bebe manje težine. Sa detetovim uzrastom i povećanjem težine, mora da se poveća debljina dušeka.

Što se tiče antialergijskih dušeka, lateks dušeci su upravo takvi po svom sastavu, a važno je i da spoljni deo bude od takvog materijala. Postoji prirodni lateks, koji potiče od kaučuka i veštački koji nastaje od proizvoda nafte. Najčešći sastav je kombinacija prirodnog i veštačkog lateksa. U prirodnom lateksu nema grinja, dok u onom koji je veštački, grinje mogu da se nasele. I vuna je prirodni antialergijski materijal, u koji ne mogu da uđu grinje.

Starijoj deci je bolje kupiti veći i niži krevet, sa kojeg neće pasti, i lako mogu da siđu. U toku noći, za osam sati spavanja, prosečno se okrenemo između 40 i 60 puta. Ako je krevet veći, detetu je udobnije, jer može više puta da se okrene bez problema.

Izvor: www.novosti.rs