Podmlađivanje, ali ne kremama, losionima, tretmanima….nego suštinsko “obrtanje” procesa starenja definitivno je sveti gral medicine. U želji da otkriju tajne mehanizama koji ga uzrokuju, naučnici širom sveta istražuju sve od DNK i telomera do organela i proteina, u svim mogućim tkivima i organizmima ne bi li ljudskoj vrsti obezbedili ono za čime najviše žudi- večnu mladost.

 

ID-100278358
stockimages, FreeDigitalPhotos.net

Tako su ovih dana japanski naučnici objavili da su u tom području napravili važan iskorak jer su otkrili su jedan od mogućih procesa starenja.

MITOHONDRIJE KRIVE ZA SVE

Oštećena mitohondrija i slabljenje njihove funkcije uzrokuje gubitak kose i težine, iskrivljenje kosti, osteoporozu, tačnije utiče na prve znake starenja.

Naučno objašnjeno mitohondrije su organele koje hemijsku energiju iz hrane pretvaraju u adenozin trifosfat, izvor energije za sve međućelijske procese. One se nasleđuju od majke dok se očeva mitohondrijska DNK odbacuje prilikom oplodnje.

Prema jednoj od trenutno popularnijih teorija “mitohondrijskoj teoriji starenja” uzrok opisanih procesa starenja ljudskog organizma su mutacije koje se dešavaju upravo u mitohondrijskoj DNK.

JAPANCI IMAJU DRUGU TEORIJU

Ali, japanci imaju nešto drugačije mišljenje. Naime, istraživači Univerziteta Tsukuba u Japanu, čiji su zaključci preneti u časopisu Scientific Reports, pokazuju da uzrok oštećenja nisu mutacije DNK već spoljnji faktori.

U svojoj studiji tim je analizirao koja je razlika u funkcionisanju mitohondrija kod mladih i starih ljudi. Na svoje veliko iznenađenje otkrili su da nije bilo vidljivih razlika u mutacijama u mitohondrijskoj DNK, pa ih je to navelo da veruju da je starenje povezano sa povišenim nivoom određenih proteina u organizmu. Ako je to tačno, objašnjavaju, onda bi “resetovanje” ćelija u stanje matičnih ćelija moglo da reprogramira i ljudski život.

Za sada su svoju teoriju uspeli da sprovedu samo na nivou laboratorijskog eksperimenta- oni su u svom pokušaju uspeli da podmlade ženu od 97 godina. Za nju je zaista usporeno starenje.

Pripremila: Mariota Vlaisavljević