Verovatno ste mnogo puta čuli savet da je, kada se nađete usred napada panike ili pod jakim stresom, najvažnije da primenite vežbu disanja! Dakle, duboko dišite – polako udahnite i polako izdahnite vazduh. Ova vežba disanja zaista pomaže, samo se koncentrišite.

 

Marin at FreeDigitalPhotos.net

Kada govorimo o dubokom disanju, nije reč o “običnim” udisajuma, već se misli na disanje iz dijafragme (to je veliki mišići koji se nalaze odmah ispod pluća).

SMANJUJE NAPETOST

Šta se dešava prilikom ove vežbe disanja? Kada zaista duboko udahnete, pluća se šire, dijafragma se pomera na dole, a vaš stomak se širi dok se pluća pune vazduhom. Tako se lagano rešavate napada panike.

Ovo nije samo dobra tehnika za smanjenje napetosti, već, kako su pokazala istraživanja, može da pomogne osobama koje pate od bolesti povezenih sa poteškoćama u disanju, kao što je emfizem (oštećenja plućnog tkiva).

Kod dijafragmalnog disanja dolazi do trenutnog smirivanja organizma. Za sportiste i trkače, ova tehnika disanja je korisna jer pomaže da se unese mnogo više kiseonika tokom fizičke aktivnosti, a time spreči vrtoglavica i mučnina.

KAKO DISATI

Ako niste sigurni da li ste dovoljno duboko udahnuli, proverite pomoću ove korisne vežbe disanja.

Počnite tako što ćete leći na pod i staviti neki časopis na stomak. Proverite da li ste izbacili sav vazduh iz pluća, izdišući u potpunosti. Zatim, lagano podigite časopis tako što ćete udahnuti. Udahnite pet dugih uzdaha. Izdahnite na isti način, odbrojavajući od pet do nule dok se časopis spušta na dole. Možete koristiti i ruku umesto časopisa, ako vam je lakše.

Pripremila: S. G.