Pravilna ishrana kod oboljenja štitne žlezde je veoma važna! Rad štitne žlezde se iz raznih razloga može poremetiti, pa se onda govori o stanju ubrzanog rada ili stanju usporenog rada ove žlezde. Simptomi hipertireoze, odnosno hipotireoze mogu da se ublaže izbegavanjem određene ishrane, ali pravilan izbor namirnica može biti prilično individualan. Zato je dobro posavetovati se s doktorom.

 

Stitnna zlezda 1
GraphicStock

PATITE OD HIPERTIREOZE

Izbegavajte hranu obogaćenu jodom poput algi, morskih trava i ostale plodove mora. Takođe, bi trebalo da izbegavate jodiranu so.

Trudite se da ne pijete punomasno mleko, a umesto njega konzumirajte obrano, koje se bolje vari.

Ne koristite rafinisano brašno, jer sadrži manje hranjivih stvari od cele pšenice i teško se vari. Ono ima visok glikemijski indeks i može da poremeti nivo šećera i hormona u krvi. Konzumiranjem hrane s nižim glikemijskim indeksom možete da poboljšate lučenje hormona. Beli hleb, testeninu, peciva i pahuljice od žitarica zamenite integralnim. Od pravilne ishrane može da zavise i vaši rezultati.

Odrecite se crvenog mesa, a umesto toga jedite nemasno ćureće meso ili ribu (losos, tuna, haringa, skuša).

Izbegavajte mlečne proizvode, naročito ako je hipertireoza povezana s netolerancijom na laktozu, što ćete primetiti ako se konstantno mučite s probavom, nadutošću i osećajem umora posle konzumiranja mleka, sira, sladoleda, jogurta…

PATITE OD HIPOTIREOZE

Trudite se da ne unosite hranu koja sprečava preuzimanje joda iz krvi poput prosa, senfa, karfiola, brokolija, spanaća, radiča, rena i slično.

Ne koristite soju i proizvode od soje, koji utiču na proizvodnju hormona štitne žlezde. Preporučuje se i izbegavanje čokoladnih i energetskih pločica, jer sadrže sojin lecitin, koji može da spreči proizvodnju hormona. Ovo se osnosi i na soja sos.

Budite oprezni i s hranom koja sadrži gluten, kao što su ječam, pšenica, raž.

Odrecite se brze hrane, koja, takođe, usporava proizvodnju hormona štitne žlezde.

Izbegavajte breskve, kruške i jagode, jer je to voće je koje sprečava podizanje nivoa hormona štitne žlezde.

Pripremila: Lidija Bratun