Imunitet je ključ vašeg zdravlja!  Na sreću, priroda nam nudi veliki izbor preparata za jačanje imuniteta, a na vama je da izaberete svog saveznika. Naš stručnjak otkriva kako da povećate odbrambene sposobnosti vašeg organizma i budete zdravi, raspoloženi i srećni.

 

Imunitet je ključ vaš zdravlja, a ehinacea može da pomogne da ga ojačate

Imunitet je sposobnost organizma da se odbrani od različitih uzročnika infekcija. Faktori koji nepovoljno deluju na imuni sistem su stres, psihofizička iscrpljenost, česte infekcije, hronične bolesti (šećerna bolest, kardiovaskulrne bolesti,..), hemoterapija…Faktori koji nepovoljno deluju na imuni sistem su stres, psihofizička iscrpljenost, česte infekcije, hronične bolesti (šećerna bolest, kardiovaskulrne bolesti,..), hemoterapija…

– Tokom promene godišnjih doba kod starijih osoba, dece, hroničnih bolesnika, ali i kod ostale populacije, često se mogu javiti različiti simptomi poput malaksalosti, zamora, prehlade, oboljenja gornjih respiratornih puteva, kao i infektivnih stanja (najčešće viroza).  Upravo tokom ovih perioda u godini, treba sami da se pobrinemo da ojačamo naš organizam i povećamo njegove odbrambene sposobnosti i na taj način sprečimo, odnosno usporimo razvoj bolesti. Kada govorimo o jačanju imuniteta, priroda nam nudi veliki izbor, a na vama je da izaberete svog saveznika – kaže Nina Dimitrov, farmaceut.

EHINACEA
Stimuliše odgovor našeg organizma, što dovodi do povećanja imuniteta. Najbolje je uzeti ehinaceu pri pojavi prvih simptoma bolesti ili preventivno pre nastupa sezone prehlade i gripa. Postoji u obliku kapi, kapsula, sirupa i spreja. Mala deca treba da je uzmu u obliku kapi bez alkohola. Ova biljka je bogata polisaharidima koji sprečavaju razmnožavanje virusa.

Takođe, povećava broj leukocita i monocita. Pri upotrebi ehinacee, mora se praviti pauza, jer neprekidno uzimanje, tj. preterana stimulacija imunog sistema može imati suprotan efekat i dovesti do slabljenja imuniteta. Najbolje je koristiti je u kontinuitetu mesec dana, a potom napraviti pauzu od dva meseca. Nije preporučljiva tokom trudnoće i laktacije zbog nedostataka podataka.

Primena je kontraindikovana kod sistemskih oboljenja (autoimuna oboljenja, multipla skleroza).

Imunitet jača i propolis koji je prirodni antibiotik

PROPOLIS
Nazivaju ga „prirodni antibiotik“. Sadrži više od 200 komponenti, među kojima su najvažniji flavonoidi, minerali (natrijum, kalijum, magnezijum, kalcijum, cink), vitamini (B1,B2, B6, C,E), polisaharidi, polifenoli. Deluje protiv bakterija, virusa, gljivica. Ima anestetičko dejstvo. Može da se kombinuje sa antibioticima, antiviroticima i tada pojačava njihovo delovanje. Postoji u istim oblicima kao i ehinacea. Propolis može izazvati neželjena dejstva u vidu alergijskih reakcija (1-6% u populaciji). Leči produktivan kašalj, upalu sluznice ždrela, nosa, simtome prehlade, upale donjih disajnih puteva.

MATIČNI MLEČ
Poznat kao „eliksir mladosti“, sadrži pored vitamina (B-kompleksa, D, E, C, A), minerala, i aminokiselina, sadrži i kolagen i veoma važne prirodne enzime i hormone. Deluje na bakterije, viruse, gljivice. Retko kad izaziva alergijske reakcije.

ULJE AJKULINE JETRE
Koristi se u prevenciji gripe, brojnih infekcija, kod hemoterapije,radioterapije, opšteg pada imuniteta i krvne slike. Sadrži alkilglicerole koji stimulišu imunitet (povećava proizvodnju leukocita do normalnog nivoa i podstiče stvaranje antitela), zatim skvalen (snažan antioksidans) i omega-3 masne kiseline i vitamin A. Mogu ga koristiti mala deca, trudnice i dojilje.

ŽEN-ŠEN
Naziva se „koren života“. Poseduje „ adaptogeno“ delovanje, što znači da priprema čovekov organizam da lakše podnese stresnu situaciju. Dobija se od kineskog ili koreanskog žen-šena. Sve ostale vrste, među kojima i gajeni američki žen-šen daju sirovinu mnogo slabijeg kvaliteta. Koren žen-šena je tradicionalni psihofizički tonik i stimulans u Aziji. Danas se širom sveta koristi kao opšti tonik, sredstvo za povećanje otpornosti organizma prema različitim stresnim situacijama i bolestima. Primena preparata žen-šena odlaže pojavu zamora, poboljšava fizičke, mentalne i kognitivne sposobnosti. Sadrži vitamine, minerale, aminokiseline, saponozide. Povećava broj limfocita i drugih odbrambenih ćelija.

Žen-šen pojačava delovanje oralnih hipoglikemika (lekova koji snižavaju nivo šećera u krvi) što može dovesti do hipoglikemije. Acetil-salicilna kiselina („Aspirin“), NSAIL (nesteroidni antiinflamatorni lekovi npr. diklofenak) i varfarin (oralni antikoagulant) dati u kombinaciji sa žen-šenom mogu povećati rizik od krvarenja. Može pojačati neželjena dejstva estrogena, što se manifestuje obilnijim menstruacijama, pa ga u tom slučaju treba izbegavati. Uzima se na prazan stomak i sa mnogo tečnosti. Upotreba ove biljke se ne savetuje deci jer je previše snažan stimulativ. Rezultati se mogu očekivati nakon dve nedelje korišćenja. Najčešće se koristi u neprekidnom intervalu od tri meseca. Posle pauze od mesec, dva, može ponovo da se primeni.
Još jedna biljna sirovina veoma sličnog delovanja i primene jeste koren sibirskog žen-šena. Ispitivanja su pokazala da njegova upotreba značajno povećava broj limfocita (naročito T-limfocita). Preporučuje se kontinuirana primena, najduže tri meseca. Ova vrsta je kontraindikovana kod povišenog krvnog pritiska.

ALOE VERA

Aloja je kraljica lekovitih biljaka i odlična za imunitet

„Kraljica lekovitih biljaka“ bogata je vitaminima (B-kompleksa, A, C, E), cinkom, aminokiselinama, enzimima, mono- i polisaharidima.

Aloja se tradicionalno koristi zbog svog blagotvornog dejstva na digestivni trakt, za stimulaciju imuniteta (pozitivno utiče na odbrambenu funkciju organizma), detoksikaciju oganizma i za smanjenje bolova izazvanih artritisom.

NONI
Biljka koja raste u tropskim područjima i izuzetno je bogata vitaminima, mineralima, enzimima, aminokiselinama, ugljenim hidratima i elementima u tragovima. Noni sok treba uzimati na prazan želudac, odmah posle buđenja ili pola sata pre večere ili spavanja.

Pepsin i želudačna kiselina u slučaju uzimanja na pun želudac, uništavaju osetljive sastojke Noni soka.

Noni mogu da koriste deca (čak i odojčad), kao i trudnice i dojilje. Naučna istraživanja su utvrdila ulogu nonija u podizanju imuniteta, energije i dobrog stanja organizma.

 

Neredovna i nepravilna ishrana siromašna nutrijentima može smanjiti naš imunitet. Zbog toga je važno obezbediti dovoljan unos sledećih materija:

Imunitet kod osoba kod kojih su rizični činioci izraženiji je oslabljen i one bi trebale celu godinu da uzimaju kvalitetne multivitaminske preparate

VITAMIN C
Najvažniji je u očuvanju imuniteta. Deluje još i antialergijski i protivupalno. Bitan je naročito kod dece i starijih osoba. Danas se sve više preporučuju nekiseli oblici koji ne nadražuju sluznicu probavnog trakta. Kao antioksidativna potpora imunitetu koriste se beta karoten (vitamin A) i vitamin E. Oni se najčešće nalaze u kombinaciji, čime se povećava njihovo delovanje.

CINK
Od svih minerala je najvažniji za imunitet. Njegov nedostatak dovodi do umora i sklonosti ka infekcijama. Dobro je znati da je bolje primenjivati niske doze cinka duže vreme, nego visoke, jer one mogu poremetiti ravnotežu bakra.

SELEN
Njegov nedostatak smanjuje broj leukocita. Osobe koje imaju dovoljno selena u serumu imaju pojačanu aktivnost limfocita, nakon unosa putem dodataka hrani, što povećava odbrambenu funkciju organizma.

SREBRNA VODA
Danas putem hrane i vode unosimo nedovoljnu količinu srebra, pa se smatra da bi trebalo popuniti njegove rezerve, najbolje u obliku koloidnog srebra. Srebro deluje kao katalizator, blokira određene enzime koje bakterije, virusi i gljivice koriste u svom metabolizmu i tako ih uništava. Koloidno srebro je najbolje koristiti kao preventivno sredstvo. Srebro u organizmu formira rezervni imuni sistem, čuvajući T-limfocite. Kako srebro ima kumulativno dejstvo, najbolje je da se uzima svakodnevno u manjim dozama, nego uzimanje većih količina neredovno. Terapija se sprovodi sve do nestanka simptoma, ali je poželjno da se nastavi sa redovnim uzimanjem koloidne vode, kako bi se uspostavio stabilan imunitet. Srebrnu vodu treba uzimati iz staklene ili plastične kašike. Ukoliko se koristi metalna kašika, uneće se manja količina srebra, jer će se ono vezati za metal iz kašike.

NAPOMENA

Osobe kod kojih su rizični činioci izraženiji (pušenje, stres, neadekvatna ishrana, slaba fizička aktivnost) trebale bi celu godinu da uzimaju kvalitetne multivitaminske preparate, a ostalima se preporučuje periodično uzimanje formula za stimulaciju imuniteta u razdoblju promene godišnjih doba.
Prilikom odabira nekog od brojnih preparata koji se koriste za pojačanje odbrambene funkcije organizma, posavetujte se sa svojim farmaceutom. Kažite mu da li bolujete od neke bolesti, da li uzimate više lekova ili imate neku alergijsku reakciju. Mislite na svoje zdravlje, osluškujte svoj organizam i on će vam višestruko pozitivno uzvratiti.

Izvor: www.zdravaiprava.com