Finalisti međunarodnog konkursa International Medis Awards for Medical Research proglašeni su za ovu godinu, a priznanja za vrhunski rad u zdravstvu pripala su i lekarima iz Srbije.

 

Foto: Pixabay

Na ovogodišnji međunarodni konkurs svojim inovativnim medicinskim projektima prijavilo se čak 156 lekara i farmaceuta iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Slovenije i Srbije.

Žiri je ove godine pregledao i ocenio rekordan broj prijavljenih inovativnih projekata kojima je za prestižne nagrade konkurisalo čak 156 istraživača sa devet područja: intenzivna medicina i anesteziologija,gastroenterologija,ginekologija,reumatologija, neurologija, oftalmologija, pedijatrija, pulmologija i alergologija, kao i farmacija.

 

Inicijator međunarodnog konkursa International Medis Awards je preduzeće Medis, u kojem su pre pet godina, povodom jubileja za četvrt veka postojanja, doneli odluku da će zdušno podsticati i nagrađivati odlične pojedince koji svojim naučnoistraživačkim radom i kliničkom praksom pomiču granice do sada poznatog u medicini i farmaciji. Svoju odluku koju Medis sprovodi već petu godinu zaredom objasnio je predsednik Upravnog odbora Tone Strnad, mr ph.:

Posle 25 godina uspešnog poslovanja na području medicine i farmacije zaključili smo da postoji mnogo izvrsnih istraživačkih priča koje pišu lekari i farmaceuti. Njihova naučna dostignuća su veoma priznata i cenjena u inostranstvu, a u našem društvu ostaju manje vidljiva i prepoznatljiva. Uvereni smo da zaslužuju posebno priznanje i kompliment jer znatno utiču na razvoj dijagnostike i lečenja. Zato sam danas naročito ponosan jer mogu da učestvujem u proglašenju finalista i pobednika International Medis Awards 2018″. 

Među dobitnicima ove prestižne nagrade stigle su i lekarima iz Srbije.

Među njima međunarodno priznati stručni gastroenterolog prof. dr Dino Tarabar sa Vojnomedicinske akademije u Beogradu, koji je više od dve decenije predan istraživanju, zajedno sa kolegama otkrio je način kojim može da se onemogući prolaz leukocita kroz krvne sudove u crevima i time spreči upala. Ta metoda će pomoći u razvoju mnogo bezbednijih i efikasnijih lekova za gastroenterološke bolesti.

Foto: Dr Marin Jukić

Doc. dr Marin Jukić, mr. ph., dr med., sa Fakulteta za farmaciju Univerziteta u Beogradu za svoj mukotrpni istraživački rad, kako ga je opisao, dobio je zlatno priznanje.

Zajedno sa kolegama shvatio je zašto bolesnici sa depresijom tako različito reaguju na jedan od najčešće propisanih antidepresiva – escitalopram – i time postavio revolucionarne osnove za individualizovano propisivanje ovog najčešće upotrebljavanog leka u psihijatriji.

Sve prihvaćene stručne radove ocenjuje i bira nezavisni međunarodni žiri: iz Slovenije prof. dr Matija Tomšič (predsednik žirija) i prof. dr Barbara Cvenkel (oftalmologija), iz Austrije prof. dr Reinhold Kerbl (pedijatrija), iz Bosne i Hercegovine prof. dr Milenko Bevanda (gastroenterologija), iz Hrvatske prof. dr Branimir Anić (reumatologija) i prof. dr Nenad Karanović (intenzivna medicina i anesteziologija), iz Mađarske prof. dr Nándor Ács (ginekologija), iz Makedonije prof. dr Sašo Stojčev (neurologija), iz Srbije prof. dr Ivan Stanković (farmacija) i prof. dr Branimir Nestorović (pulmologija sa alergologijom).

Pobednici su osvojili skulpturu slovenačko-hrvatskog umetnika Jakova Brdara Budućnost i novčanu nagradu u iznosu od 2.500 EUR.

Finalisti su dobili priznanje i nagradu u iznosu od 500 EUR.

Izvor: Zdravaiprava