Kao ključ zdravog odrastanja, ishrana ima veoma važnu ulogu. Zato je kompanija Nestlé pokrenula je globalnu inicijativu “Nestlé za zdraviju decu”, koja obuhvata dalji razvoj zdravijih proizvoda, kao i savete za porodice o ishrani i fizičkoj aktivnosti. Cilj programa je da pomogne da do 2030. godine 50 miliona dece širom sveta živi zdravije.

 

Grandparents and grandchildren running with ball in rural field

Samo u 2017. godini, kompanija je lansirala više od 1000 novih proizvoda kako bi izašla u susret nutritivnim potrebama dece i obezbedila je 174 milijarde porcija obogaćene hrane i pića u 66 zemalja u kojim ljudima nedostaju osnovni mikronutrijenti, kao što su gvožđe, jod i vitamin A. Ishrana će tako, veruju postati kvalitetnija i bolja.

“Detinjstvo je vreme kada se formiraju navike koje traju ceo život. Želimo da pomognemo roditeljima da naprave zdravije izbore za svoju decu. Ishrana je veoma važna za najmlađe”, ističe Mark Šnajder , generalni direktor kompanije koji navodi da zato ubrzavaju napore, kako bi podržali porodice u podizanju zdravije dece.

U Srbiji, Nestlé u saradnji sa Savezom za školski sport već sedmu godinu sprovodi i projekat “Zdravo Rastimo”, čiji je cilj da pomogne da učenici osnovnih škola uče o važnosti pravilne ishrane i redovnog bavljenja fizičkom aktivnošću. Do sada, kroz program je u našoj zemlji prošlo više od 25.000 dece.

Kompanija će upotrebljavati svoje vodeće inovacijske sposobnosti u industriji da dodatno obogati hranu i piće za decu sa još više voća, povrća, žitarica bogatih vlaknima i mikronutrijentima i nastaviti da smanjuje količinu šećera, soli i zasićenih masti u proizvodima.

Noviteti:

• biće dodato 80 grama povrća u proizvode
• 16 grama žitarica biće dodatno obogaćeno vlaknima, mahunarki, orašastih plodova i semenki u svoje proizvode
• količine šećera biće smanjene za pet odsto
• smanjiće sadržaj soli za 10 odsto

Foto: Pixabay

Nestlé će takođe poboljšati svoje programe i onlajn službe koje pružaju roditeljima i starateljima više znanja o ishrani, zdrave recepte i praktične savete.

U prošloj godini, više od 300 sklopljenih partnerstava širom sveta pomoglo je kompaniji da dođe do više od 14 miliona dece.

 

 

Pripremila: M. P.