Probajte 10 prirodnih lekova i pomozite svojoj štitnoj žlezdi da bolje radi! Holističke metode lečenja mogu vam dosta pomoći, o čemu u svojoj knjizi “Snaga iznutra” piše dr Rita Luiz, lekar naturopata.

 

graphicstock
graphicstock

Dr Luiz objašnjava šta zapravo znači neaktivnost štitne žlezde. Usled smanjenog lučenja tiroksina, hormona koji proizvodi štitna žlezda, ceo naš organizam usporava rad, dobijamo na težini, brzo se umaramo… Kako se metabolizam usporava, često dolazi i do problema sa zatvorom.

OSTAJEMO BEZ ENERGIJE

Kada je tiroida nedovoljno aktivna, dolazi do opšte depresije mnogih ćelijskih sistema i oksidativnih procesa u telu koji su potrebni za stvaranje energije. Ovo može umanjiti metaboličku aktivnost u ćelijama. Metabolički otpad se tada filtrira u organima, ulenjujući ih. Kako bismo sprečili sve to, samo je potrebno da se “držimo” prirodnih lekova koji su nam na dohvat ruke.

Prema rečima dr Luiz, u slučaju uklanjanja štitne žlezde, telo je nemoćno da stvori odgovarajuće hormone. S druge strane, ukoliko se odstrani samo jedan njen deo, organizam će moći da ih još neko vreme proizvodi u dovoljnoj količini, ali vremenom sagoreva u trošenju. Ipak, tiroida može da bude u disfunkciji i usled drugih razloga.

Drugi simptomi uključuju iscrpljenost, manjak energije, netoleranciju na hladnoću, neredovnost menstrualnog ciklusa, depresiju, spore reflekse, gubitak kose, suvu i grubu kožu, lomljive nokte i natečenost oko očiju. Tipični simptomi se javljaju polagano i često mogu i da nam promaknu.

Najčešći uzrok hipotiroidizma je upala koja oštećuje tkivo štitnjače, a imune ćelije u telu, koje se normalno bore protiv infekcija, okreće protiv same tiroide i potrebnog stvaranja hormona.

Hipotiroidizam se često sreće kod žena nakon porođaja pa se često meša sa postporođajnom depresijom.

POMOĆ U 10 PRIRODNIH LEKOVA

Smanjite unos soje – Soja ume da smanji funkciju tiroide, a pokazalo se da preterano konzumiranje soje može da izazove gušavost (uvećanje tiroide) kod zdravih osoba.

Uravnotežen estrogen – Uravnotežite nivo estrogena u organizmu jer on usporava rad tiroide.

Pažljivo sa mesom – Birajte samo ono meso koje je organski proizvedeno. Tako ćete izbeći mesa prepuna dodatih hormona, datih da uvećaju težinu stoke za prodaju.

Jaja su značajan izvor cinka; Graphicstock
Jaja su značajan izvor cinka; Graphicstock

Cink i selen – Naučna istraživanja pokazuju da njihov veći nedostatak može da umanji nivoe hormona štitne žlezde.

Vitamin B3 (niacin) – Ovaj vitamin, koji se često koristi za smanjenje nivoa holesterola, spušta nivo tiroidnih hormona.

Gentian – Poznat je po tome da normalizuje funkciju tiroide.

Alkalizujte telo – Ovo je dobra preventiva kako do oboljenja tiroide ne bi ni došlo. Oslobodite se zasićenih masnoća iz ishrane jer one narušavaju funkciju ove žlezde.

Kantarion – Ukoliko je prateći problem depresija, probajte da kantarionom pomognete telu u podizanju raspoloženja.

Kokosovo ulje – Ovo ulje stimuliše štitnjaču i svakako je dobar izbor kod hipotireoze.

Uvrstite alge u ishranu – alge su bogate jodom koji telu treba da bi proizvodilo tiroidne hormone.

Pripremila: S. Gavrić