Američka agencija za hranu i lekove (FDA) potvrdila je da je IQOS, elektronski sistem za zagrevanje duvana, usklađen sa principom zaštite javnog zdravlja i odobrila je njegovu prodaju u Sjedinjenim Američkim Državama. Odluka FDA usledila je nakon sveobuhvatne analize zahteva za komercijalizaciju koju je kompanija Filip Moris, proizvođač ovog uređaja, zajedno sa kompletnom naučnom dokumentacijom, agenciji predala 2017. godine.

 

Foto: Pixabay

Ovaj uređaj zagreva, a ne sagoreva duvan. To je prvi elektronski uređaj za zagrevanje duvana koji je od strane FDA dobio dozvolu za prodaju u SAD. U skladu sa zakonom iz 2009. godine, ova agencija je ovlašćena da reguliše tržište duvanskih proizvoda, što podrazumeva i nadzor nad inovativnim proizvodima iz ove oblasti.

Komentarišući odobrenje FDA-a, Andre Kalancopulos, CEO kompanije Filip Moris (PMI) izjavio je da ovakva odluka predstavlja važan korak napred za 40 miliona Amerikanaca koji puše klasične cigarete.

“Neki će prestati. Većina neće i za njih imamo bolju alternativu od nastavka pušenja. Do sada je 7,3 miliona ljudi širom sveta potpuno prešlo sa tradicionalnih cigareta na parenje duvana. Cilj svih nas u kompaniji Filip Moris je da potpuno zamenimo cigarete bezdimnim proizvodima koji predstavljaju kombinaciju sofisticirane tehnologije i napredne nauke”, rekao je Kalancopulos naglasivši da je odluka FDA istorijska prekretnica na putu ka tom cilju.

Filip Moris će komercijalizovati IQOS u SAD kroz ekskluzivnu saradnju sa Altria Grupom. Prema rečima CEO-a, kompanija podržava i strogo će se pridržavati smernica za komercijalizaciju koje je propisao FDA, a koji omogućavaju da ovaj proizvod dopre isključivo do onih kojima je i namenjen –punoletnih pušača.

Kompanija Filip Moris podnela je FDA-u sveobuhvatna naučna istraživanja kako bi obezbedila podršku za svoje dve aplikacije – prvu (PMTA) koja je upravo odobrena i odnosi se na komercijalizaciju IQOS-a na američkom tržištu, i drugu koja se i dalje razmatra, a odnosi se na klasifikovanje ovog proizvoda kao „duvanskog proizvoda modifikovanog rizika“.