Iako je gledamo na ekranu, mnogi je zovu doktorka Ivana Božović to i jeste. Novinar Informativnog programa RTS-a i doktor. Za sebe kaže da je neko ko je spojio umetnost i egzaktnu nauku. Za portal “Zdrava i prava“ pitali smo je kako čuva zdravlje, ali i lepotu tokom leta.

 

Doktorka Ivana Božović

Prvo što uradimo kada isprljamo košulju, haljinu, pantalone, operemo ih ili ih odnesemo na hemijsko čišćenje. Nakon peglanja, ovi komadi odeće , koje smo do juče „otpisali“, izgledaju kao novi.

A šta radimo sa svojom kožom?

– Kada razmišljam o njoj pomislim na odelo koje nikada ne skidam, a koje je otporno na vetar, sneg, kišu. Međutim, za razliku od pamučnog ili vunenog odela, ovde jedno pranje neće rešiti sve naše probleme. Zato je važno da to što ranije shvatimo i da se posvetimo nezi kože na pravi način. Šta znači pravi način? Moj i vaš način nije isti, ono što prija meni, možda neće prijati vama. Zato pronađite ono što vam odgovara. Često je shvatamo zdravo za gotovo, ali koža je naš najveći organ koji nas štiti  od raznih mikroorganizama, a preko nje osećamo bol, dodir, hladnoću – kaže Ivana Božović.

Tokom studija medicine i posla na televiziji, naučila sam šta mojoj koži prija, a šta ne. Ne volim jaku i tešku šminku i izbegavam je kad god to mogu. Međutim, volim boje i eksperimentišem sa bojama senki, karmina. Moj posao mi to i omogućava.

Pažljivo biram kozmetiku

Kada završim sa svim obavezama, detaljno skidam šminku pre spavanja, a nakon toga stavljam kremu koja će je nahraniti i antirid za predeo oko očiju. Sa kremama ne eksperimentišem, koristim samo ono što je provereno, poput medicinske kozmetike i proverenih brendova. Imam osetljivu kožu, a alergična sam na ribu, tako da mnoge kreme od starta otpadaju u mom slučaju.

– Nedavno sam probala kupku i kremu za telo „Yves Rocher“ „Green Tea“ i sada se ne odvajam od njih. Lagane su, hidratantne, koža divno miriše i brzo ih upija. S obzirom na moj posao na televiziji  i obaveza oko doktorata, momenat vremena je ključan u odabiru krema i tretmana.

Za nekoliko dana odlazim na odmor i moram priznati da sam već spremna. Prošle godine sam otkrila kreme  za sunčanje kompanije „Alkaloid“ i sada se ne odvajam od njih. S obzirom da svaki slobodan trenutak provodim na moru, a da imam izuzetno osetljivu kožu, važno je da imam kvalitetne kreme sa sobom. More je moja oaza, mesto gde opuštam i telo i dušu – otkriva Ivana.

A ovako mi počinje dan

Ivana Božović

Dan započinjem ceđenom narandžom i tostom, a tokom dana se trudim da pojedem makar jedan kuvani obrok. Jedem raznovrsno i vodim se onom devizom da u tanjiru moraju da budu zastupljene sve boje. Nekad zbog kratki  rokova, a dugog spiska  obaveza, ne stižem za sednem za sto i jedem s nogu. Moja velika slabost su slatkiši, teško im odolim, ali ponekad moram da im kažem ne!  Makar dva puta godišnje pokušavam da ih ne jedem neko vreme. Liniju održavam dugim šetnjama i  plivanjem. Ranije sam išla u teretanu, ali mi obaveze trenutno to ne dozvoljavaju.

Za bolje zdravlje

Vaš godišnji kalendar zdravlja bi morao ovako da izgleda:  kontrola kod izabranog  lekara i provera krvne slike, preventivni ginekološki i stomatološki pregled.   Savet za sve muškarce,  jednom godišnje posetite  urologa. Samo na ovaj način,  možemo da budemo brži od bolesti. Ove savete i sama slušam.

Preventiva je pola zdravlja,  zato: ostavite pušenje, budete fizički aktivni, jedite umereno i raznovrsno. Okružite se dragim ljudima  zbog kojih se osmehujete. Posvetite se sebi i svojim željama, makar jedan sat dnevno odvojite samo za sebe. Kada volite – volite svim srcem. To je moj moto. I zato sam ja zdrava i prava.

 

Spojila svoje dve velike ljubavi – medicinu i novinarstvo

Ivana Božović je novinar  Informativnog programa RTS-a.  Ovo prepoznatljivo lice Javnog servisa vezujemo za medicinu. Njene priloge na temu zdravlja gledamo u Dnevniku, a  u okviru Jutarnjeg programa ima svoj segment o zdravlju po imenu Nazdravlje. Bila je i  lice kampanje “Rak je izlečiv“. Dugo je radila emisiju koja je spajala srpsku medicinsku dijasporu. Završila je Medicinski fakultet u Beogradu. Master studije iz javnog zdravlja na istom fakultetu, a trenutno je na trećoj, završnoj godini Doktorskih studija iz javnog zdravlja na ovoj visokoškolskoj ustanovi. Iza nje  su brojne humanitarne akcije,  tribine, predavanja.

Tekst: zdravaiprava.com