Neka hrana može da nam poboljša raspoloženje, a neka da izazove i depresiju. Pogledajte koje namirnice bi trebalo da izbegavate jer se povezuju sa razvojem depresivnog stanja, piše časopis “Men`s Health”.

 

graphicstock
graphicstock

BRZA HRANA

Prema studiji iz 2012. godine, ljudi koji često jedu brzu hranu imaju za 51 odsto veći rizik da razviju neki oblik depresije u poređenju sa onima koji ne jedu hamburgere, hot dog ili picu.

NAMIRNICE BOGATE NATRIJUMOM

Velika količina natrijuma može da poremeti vaš nervni sistem, što može da bude povezano sa depresijom. Takođe, može i negativno da utiče na vaš imunitet i da izazove umor. Previše natrijuma može da izazove i zadržavanje vode u organizmu i nadutost.

HIDROGENIZOVANO ULJE

Izbegavajte da jedete prženu hranu, jer bilo koja hrana koja se prži na ulju sadrži trans masti i može da bude povezana sa depresijom.

Takođe, budite oprezni sa zasićenim mastima, koje se mogu pronaći u životinjskim namirnicama, punomasnim mlečnim proizvodima, puteru… Ove namirnice mogu da zapuše arterije i spreče dotok krvi do mozga.

RAFINISANI ŠEĆER

Rafinisani šećeri remete nivo glukoze u krvi i crpe svu vašu energiju, menjaju vaše raspoloženje i vode ka nepravilnom snu.

RAFINISANE ŽITARICE

Beli pirinač, pasta i peciva jesu namirnice koje se povezuju sa upalnim procesima u telu, a mogu da budu povezane i sa depresijom, što je potvrdila studija u časopisu “Brain, Behavior and Immunity”.

Iako je istraživanje urađeno na 40.000 žena, verujemo da ove namirnice mogu da imaju isti uticaj i na muškarce. Ispitivanje je pokazalo da su žene koje su konzumirale rafinisane žitarice bile izložene većem riziku da obole od depresije od onih koje nisu uzimale ove namirnice.

Izvor: www.punkufer.hr