U našoj tradiciji je sklonost ka alkoholnim pićima. Znamo da se vina i rakije proizvode od plodova  različitih biljaka, i da se neke od njih koriste kao lek, a lekovite su samo ako se koriste u malim količinama. Kao i u svemu, “prava mera” je prvi ključ za dobrostanje.

 

Foto: Picjumbo

Svaka boljka ima svoju biljku, a svaka biljka svoju simboliku, svoj karakter, mit i legendu. Time se bavi floriterapija.

„Sprovodeći zanimljivu statistiku, nezvanično, došla sam do zanimljivih podudarnosti. Ni u kom slučaju ovaj tekst ne treba shvatiti kao podršku alkoholizmu, već kao putokaz i instrument za bolje razumevanje vas ili vaših bližnjih. Zašto je, recimo, baš vino izbor hedonista“, kaže za portal „Zdrava i prava“ Ružica Bogićević, floriterapeut.

Vinova loza

U celom Starom svetu su vinovu lozu dovodili u vezu sa radošću i srećom, kao i sa odnosima gde su emocije lepe. Boja grožđa govori o vezi sa duhovnošću i potrebi za vizijom o budućnosti. Simbolika grožđa i poruka koju šalje svojom energijom je povezivanje sa unutrašnjim izvorom bezuslovne ljubavi, bez zahteva i očekivanja kroz strpljivost prema tuđim ograničenjima. Zavodjenje, hm..Vino nosi mudrost trajanja i uzivanja u zdravoj seksualnosti. Ako preteratebudi ljubomoru, očekivanje poslušnosti, seksualnost pretvara u požudu, ljubav pretvara u posesivnost u kompletu sa nerealnim očekivanjima.

Šljivovica

Po svojim karakteristikama cvet šljive nosi vibraciju inspiracije i kreativnih ideja. Takođe govori o potrebi da se ojača samopoštovanje i preispitaju lični duhovni koreni, predrasude i verovanja. Previše rakije vodi u blokiranost, bučne reakcije i agresivnost.

Kajsijevača

Kajsija harmonizuje promene raspoloženja i ekstremna emocionalna stanja. Osoba ima potrebu da se izmesti iz neprijatnih situacija, kako bi se spojila sa svojom unutrašnjom mudrošću. Osobe koje vole kajsijevaču obično su meteoropate, vrlo su emotivne i imaju osetljiv stomak. Sklone su napetosti, pa ih kajsija opusti. Jedna čašica. Kod preterivanja, pojačava se sklonost problemima sa pankreasom i žuči.

Kruškovaša

Kruska simbolizuje smirenost, vraćanje normalnim životnim ritmovima i stabilnost tokom značajnih životnih prekretnica. Zanimljivo je da su rakiji od kruške naklonjene empatične osobe čija profesija podrazumeva pomaganje i snalaženje u iznenadnim situacijama. Verovatno zbog toga što kruška ima moć da ojača auru. Ako preterate, u stanju pijanstva će vam sve izgledati mnogo teže i verovatno ćete plakati.

Jabukovača

Jabuka pomaže da prihvatimo sebe u potpunosti i tako umanjuje neumereni perfekcionizam. Ako preterate, bićete nesnosno zvocavi, samokritični i postiđeni.

Dunjevača

Dunja balansira ljubav i moć, pomiruje te dve osobine kod osoba koje su ili popustljive ili stroge do krajnosti. Vole je ponosne, dostojanstvene osobe koje teško iskazuju svoje emocije iz straha da će izgubiti integritet. Ako popijete previše, može se dogoditi da budete u situaciji koja vas kompromituje i posledice toga ćete trezni teško podnositi.

A zašto baš paradajz olakšava mamurluk?

Paradajz nosi moćnu energiju izdržljivosti i stimuliše volju. Pomaže kod preosetljivosti na zvukove.

Izvor: M. V.