Kladimo se da još nikada niste probali jaja u oblacima! Reč je o veoma popularnom načinu pripreme jaja, a ako ste mislili da ste već sve varijante isprobali – ovu svakako niste!

 

Foto: Youtube

Naime, jaja u oblacima su sasvim jedinstvena i vrlo ukusna, a opet toliko drugačija od onih poširanih, kuvanih, ili pak na oko, te sa sirom ili kajgane!

 

Potrebni sastojci za jaja u oblacima:

*4 jaja

*malo soli

*začini i dodaci po želji

Priprema:

1. Razdvojite pažljivo žumance od belanca

2. Izmiksajte belanca u koja ste dodali prsohvat soli u čvrst sneg

3. Stavite gomilice belanaca u pleh obložen papirom za pečenje, tako da na sredini gomilice ostavite mesta za žumance

4. Pecite na 230°C 5-8 minuta, pa izvadite iz rerne, ubacite žumance na svaku gomilicu, pa pecite još tri minuta

5. Ideja plus: U sneg od belanaca možete dodati začine po želji poput origana, bosiljka, kima, majčine dušice, ali ga obogatiti i slaninicom, pršutom ili komadićima šunke

Detaljan postupak ovog recepta čeka vas u priloženom video snimku.

 

Predstava o jajetu kao zdravoj hrani je izgubila sjaj kada je ustanovljena veza između holesterola i pojave kardiovaskularnih bolesti. Kao bogat izvor holesterola, jaje je proglašeno «lošom namirnicom», koju treba izbegavati. Međutim, brojna dugogodišnja istraživanja su demantovala ove stavove i potvrdila da su jaja značajan izvor hranljivih materija, neophodnih za optimalno zdravlje. Ono što zaista podiže nivo holesterola u krvi su zasićene masti i transmasne kiseline.

Nasuprot ranijem shvatanju da previše konzumiranja jaja može da dovede do srčanog udara, ona ga upravo preveniraju, jer sprečavaju nastanak krvnog ugruška. To se dešava zahvaljujući proteinima iz žumanceta, koji sprečavaju taloženje krvnih pločica i pretvaranje fibrinogena u fibrin. On služi kao podloga za taloženje krvnih pločica i stvaranje krvnog ugruška, koji ulazi u cirkulaciju i sprečava protok krvi. Lecitin u žumancetu sadrži jedinjenje holin, koje ima ulogu u razvoju mozga i memorije.

Izvor: Blic