Verovatno ste primetili da Japanke imaju vrlo malo ili čak uopšte nemaju bore na licu i da je veoma teško odrediti koliko imaju godina.
Stručnjaci tvrde da je tajna u maski čiji je glavni sastojak zeleni čaj koji je snažan antioksidans i uspešno se bori protiv starenja. Evo kako se ova maska za lice sprema…

 

pexel

Potrebno je:

– jedna kašičica usitnjenog zelenog čaja
– pola kašike kakao praha
– 1 kašičica tečnog meda
– vruća voda (80°S)

 

Priprema i upotreba:

Pomešajte zeleni čaj s kakao prahom, prelijte vrućom vodom, sjedinite i pustite da se ohladi na sobnu temperaturu. U hladno dodajte med, a ukoliko je maska pregusta dodajte nekoliko kapi omiljenog eteričnog ulja.
Nanesite na čisto lice i ostavite da deluje 20 minuta. Isperite hladnom vodom. Maska se nanosi tokom 8 nedelja svaka 3-4 dana, a potom 1-2 puta nedeljno.

Da li ste znali da Japanke smatraju da bela koža prikriva sedam nedostataka ili da je čak i ružna žena lepa ako nepravilnosti na koži maskira belom bojom. Gejše, koje se smatraju japanskim idealom lepote, boje lice u izrazito belu boju, a u njihovoj kozmetičkoj industriji postoji veliki izbor proizvoda za “izbeljivanje”.

Oni se zovu “bihaku”, gde “bi” znači “lepota”, a “haku” – bela i neretko sadrže i komponente za zaštitu od ultraljubičastog zračenja, o čemu Japanke veoma vode računa. Često se mogu videti kako šetaju sa suncobranom, a mnoge od njih čak nose i rukavice ne bi li zaštitile ruke od sunca, glavnog uzročnika starenja. Iz istih razloga, najverovatnije, Japan spada u zemlje sa najmanjim brojem obolelih od raka kože.

Već vekovima Japanke koriste pirinčanu vodu za umivanje i negovanje lica. Ta voda je bogata antioksidansima i vitaminom E, i odličan je prirodni preparat za negu kože.

Pripremila: Lidija Bratun