Ne volim reči “borba sa kancerom.” Kancer je samo pokazatelj alarmantnog stanja i krajnje hitnosti da nešto moramo da uradimo sa sobom. Ako nastavimo na način i putem kojim smo išli do sada, jasno je da nećemo daleko stići. Nisu bez razloga oni koji su preživeli kancer, mnogo puta rekli da im je to bio najveći blagoslov u životu, kaže za portal Zdrava i prava Jasmina Kovačev, autorka programa „Biram Život“ koji je namenjen obolelima od kancera.

 

Jasmina Kovacev
Jasmina Kovačev, Foto: Privatna arhiva

Teško je tako šta reći kad neko dobije dijagnozu i kad je ispred njega velik put, ali treba imati na umu staru izreku “Ko zna zašto je to dobro”. Stoga, nema borbe, nego je potrebna saradnja sa sopstvenim telom, svojom intuicijom i naravno logikom. A to ništa ne funkcioniše ako imamo neisprocesovane emocije zbog dijagnoze koja nam je saopštena. Zato je jedan od prvih koraka, kako rešiti sve svoje emocije vezane za stanje u kojem smo se našli, pa tek onda ići dalje.

Postoji šamanska izreka, čijih principa se držim u svom radu i koja kaže: “Bolest napušta domaćna kada ne može više da ga prepozna.” Stoga, treba krenuti putem postajanja neprepoznatljivim dijagnozi, radom na sebi na svim nivoima našeg bića.

ZAŠTO JE POZITIVAN STAV JAKO VAŽAN?

Suština odgovora na to pitanje je – zbog mentalnog stava. Evo i objašnjenja.

Mentalni stav pokazuje gde je naš fokus, da li smo dominantno pozitivni ili negativni, tj. optimisti ili pesimisti. Pozitivan mentalni stav i orijentacija naših misli ka rešenjima je ključ napretka u svemu, što znači i zdravlju. Obrnutno važi za negativni mentalni stav, odnosno dominantno negativan način razmišljanja.

Pesimisti uglavnom stavljaju prepreku na putu ka rešenju, traže izgovore za sve, ulaze u ulogu žrtve, ne preuzimaju odgovornost za svoj život, prepuštaju se često životnim stihijama, odlukama drugih koje nakon toga krive ako nešto ne ide kako treba.

Gde je naš fokus i naše misli, to se često manifestuje kao naša realnost. Iako je nekada teško biti pozitivan, to je jedna od najvažnijih komponenata za postizanje zdravlja.

EVO ŠTA POKAZUJU ISTRAŽIVANJA:

  • Pesimisti imaju veći rizik od rane smrti
  • Pesimisti postižu slabije rezultate, jer često ne veruju da nešto mogu postići, ili da će postići dobar ishod
  • Pesimisti se često ne drže zdravih principa u  ponašanju
  • Pesimisti češće osećaju bolove i time potvrde sami sebi negativne programe
  • Pesimisti su mnogo češće na pogrešnom mestu u pogrešno vreme
  • Pesimisti imaju veći šansu da nastradaju u nesrećama
  • Pesimističke crte mogu dovesti do smanjene sposobnosti rešavanja problema

Nakon ovog, nadam se da je mnogo jasnija važnost optimizma, posebno ako neko već dođe do stanja u kom je postavljena dijagnoza koja ima određenu hitnost dejstva.

Optimizam nije jedini uslov da bi se neko zaštitio od kancera ili da bi ozdravio, ali je često ključni faktor u kreiranju sopstvene realnosti i pre dijagnoze, kao i nakon dijagnoze.

Optimizam govori o kompletnom mentalnom stavu osobe i gde je usmeren njen fokus. Optimisti traže rešenje, spremniji su samorefleksiji, bržem ličnom rastu i razvoju, a time brže postaju neprepoznatljivi dijagnozi koja ih je “zadesila”.

Stoga, ako se već radi o dijagnozi, stepen optimizma u svakom momentu je kao kompas koji pokazuje na koju stranu nam je usmeren fokus. Gde je naš fokus, tu ide i naša energija, gde ide energija u tom pravcu se kreira i naša realnost.

KAKO PROMENITI SVOJ MENTALNI STAV OD PESIMISTE KA OPTIMISTI

Jasmina Kovacev 1
Jasmina Kovačev, Foto: Privatna arhiva

Mentalni stav, koji je ovako globalno izraženo stanje našeg uma, se ne menja od danas do sutra, već je celoživotni proces. Uopstalom, rad na sebi je celoživotan proces. Što pre krenemo – to bolje, što efikasnije radimo – to bolje, što više radimo – to bolje. Sve smo zadovoljniji, zdraviji, uspešniji, ispunjeniji i sretniji! Dok to ne postignemo kao dominantno stanje, ono što možemo uraditi je, kad nam se javi negativna misao, da svesno promenimo fokus na potpuno obrnutu misao. Vremenom, kako radimo na sebi, sve će biti manje potrebe za svesnom korekcijom.

Naše fizičko i mentalno zdravlje zavisi od naše sposobnosti da se oslobodimo tereta prošlosti koji su doveli do formiranja mentalnog stava koji imamo. Ono što nam se prikazuje kao zdravstveni i mentalni problem za koji tražimo pomoć, samo je vrh ledenog brega emotivnog bola iz prošlosti.  Moramo rešiti taj ledeni breg bola prošlosti.

Neki mogu reći da ne možemo promeniti prošlost, ali ono što je bitno je promeniti naš doživljaj prošlosti, a time i našu percepciju. Kako kaže Brus Lipton: „Promenite percepciju i promenićete hemijske procese u vašem telu“.

Ima više načina za postizanja ovog cilja. Moj omiljeni  je EFT jer se u praksi pokazao veoma efikasnim, ako znamo šta radimo. Odrađivanjem svoje “Procedure ličnog mira”, koja je centralni deo EFT-a, znatno pomeramo kompas od pravca pesimiste ka optimisti. Ovo svaki pojedinac može naučiti kako da radi efikasno na sebi. Edukacije EFTa, jedinstveno vođeni EFT grupni tretmani kao i META zdravlje edukacije su na raspolaganju za zainteresovane.

Jasmina KOvacev 4
Jasmina Kovačev, Foto: Privatna arhiva

Pored redovnog rada na sebi, jednom kad dođe do dijagnoze, potrebno je mnogo više od optimizma koji i dalje ostaje kao bitan faktor.

Kada se radi konkretno o dijagnozi kancera, zbog specifičnosti, a na neki način i hitnosti efektivnog rada na sebi, povremeno održavam program „Imam kancer, pa šta Biram život!“ ili „I Choose Living“ na engeskom govornom području.

Cilj programa je uklanjanje najvećih emocionalnih i mentalnih blokada na putu samoisceljenja, direktno vezanih za pojedinca. EFT ima bitno mesto u ovom programu, mada je samo jedan segment ovog transformativnog programa.

Mimo primene spektra tehnika i metoda, uče se veštine kontrole sopstvenog stanja i zaštita od svoje dobronamerne okoline, koja često nesvesno učini više štete nego koristi. To su ključne veštine za svakodnevno funkcionisanje na putu isceljenja.

Ono što je bitno je da je program komplementaran svakom pristupu isceljenja koji podržava organizam i čini sve ostalo još efikasnije. Sinergistički efekat je nešto što je potrebno iskoristiti gde god možemo.

Stoga, fokus isceljivanja koji je često nesrazmerno velik u pravcu ishrane, ili očekivanja magične tabletice ili magičnog štapića, potrebno je proširiti na podršku celom biću, posebno na emocionalnom, mentalnom i duhovnom nivou.

Jasmina kovacev 2Jasmina Kovačev je EFT Master Trener, Energetski Psiholog, META-Zdravlje Master Trener, Coach za postizanje vrhunskih dostignuća.

Autorka je knjige „Preobrazite svoje slabosti u snagu” i kreator serije edukacija „Okrugla Duga“ kao i programa „Biram Život“ namenjen onima koje je dotakao kancer na bilo koji način.

Više o edukacijama Studija za Vrhunska dostignuća na: www.TehnikaEmocionalneSlobode.com