Crveno vino bi moglo biti dobro za creva tako što povećava broj različitih vrsta korisnih bakterija koje prirodno žive u digestivnom traktu, tvrde istraživači. Koristi najverovatnije dolaze od polifenola, kojih ima mnogo manje u belom vinu, pivu i rakiji, kaže tim Kraljevskog koledža iz Londona.

 

Foto: Picjumbo

Jedna čaša na svake dve nedelje bila je dovoljna da bi se videla razlika, ali istraživači kažu da ovi nalazi nisu izgovor za prekomerno konzumiranje ovog alkoholnog pića. Polifenoli se takođe nalaze i u nekim vrstama voća i povrća.

Polifenoli poput resveratrola, koji se nalazi u koži crnog grožđa, a to su mikronutrijenti za koje se smatra da imaju korisna svojstva i deluju kao gorivo za korisne mikrobe koji žive unutar naših creva.

Ljudska creva sadrže ogroman broj dobrih bakterija i drugih korisnih mikroorganizama koji nam pomažu da ostanemo zdravi. Sve veći broj istraživanja sugeriše da nas čak i male promene u crevnoj mikroflori mogu učiniti podložnijim bolestima poput sindroma “nervoznih creva”, srčanim bolestima i gojaznosti.
Mogu da utiču čak i na raspoloženje i mentalno zdravlje, prenosi “Klix.ba”. Važno je napomenuti da neke dijete, loš način života i neke vrste lekova koje možemo uzimati mogu uznemiriti ovaj fino uravnoteženi ekosistem creva.

Studija objavljena u časopisu “Gastroenterology” ispitivala je hiljade ljudi koji žive u Velikoj Britaniji, SAD-u i Holandiji. Učesnici, koji su bili uglavnom blizanci, bili su ispitani o njihovoj ishrani, ali i koliko i koju vrstu alkohola obično piju. Raznovrsnost dobrih bakterija u crevima kod osoba koje umereno piju crveno vino bila je veća nego kod onih koji piju neku drugu vrstu vina.

Takođe, nijedan od učesnika nije bio teški alkoholičar. Istraživači kažu da se prekomerna konzumacija ne preporučuje i da bi verovatno mogla loše da utiče na crevnu mikrofloru, kao i na opšte zdravstveno stanje osobe.

“Ovo je opservacijska studija tako da ne možemo egzaktno da dokažemo da efekti koji su vidljivo isključivo dolaze od crvenog vina. Ukoliko danas morate da odaberete jedno alkoholno piće, crveno vino je ono koje bi trebalo da odaberete jer izgleda da ima blagotvoran učinak na vas i vaše mikrobe u crevima, što zauzvrat može pomoći i u regulisanju vaše težine i smanjenju rizika od srčanih bolesti”, rekla je glavna istraživačica Karolin Le Roj.