Braća Teofilović, Ratko i Radiša održaće koncert u “Zvezdara” teatru 29 marta. Na repertoaru će se smenjivati njihove stare i nove pesme iz Zapadne i Istočne Srbije, sa Kosova, iz Makedonije, sa njihovih prethodnih izdanja, ali i neke do sada neobjavljene numere.

 

Teofilovići kao i uvek na beogradskim koncertima obećavaju i specijalnog gosta, čije će ime biti iznenađenje. Braća, čija je muzička interpretacija zasnovana na izvođenju svetovne muzike, ali tako da podseća na sakralnu, su se za ovaj koncert odlučili za”Zvezdara” teatar.

“Tražeći novi prostor i scenu učinilo nam se da je trenutno “Zvezdara” teatar odlična pozornica za nas, pre svega zbog odlične organizacije samog teatra, ali i zbog scene koja ima optimalan broj mesta za jedan ovakav događaj. Pozorišna publika je drugačija od koncertne, ali mislim da sa našom muzikom možemo da objedinimo nešto zajedničko i za nju i za nas, a to je – kvalitet”, ističe Ratko Teofilović pred beogradski koncert i dodaje da je svaki susret sa beogradskom publikom uvek novi izazov, a svaki koncert drugačiji od predhodnog.

Od Antičkog amfitetara u Ohridu, preko bečke Koncerthose, pa do Kenedi centra u Vašingtonu, brojnih festivala na Korzici, u Švajcarskoj, Nemačkoj, Ratko i Radiša su svoju jedinstvenu mizičku interpretaciju predstavili širom sveta, a muzička kritika im je između ostalih dodelila epitete “glasovi stoleća” i “umetničke ikone”.

Martovski koncert u “Zvezdara” teatru biće prilika da se ponovo susretnu sa domaćom publikom koja će čuti neke od dobro poznatih numera iz bogate diskografije ovih umetnika, koji su svoj debi album objavili pre 20 godina.

“Iako u moru dešavanja deluje da nismo dugo nastupali u Beogradu, moramo reći da smo se pre dve godine poslednji put družili sa beogradskom publikom. Zato je prikladnije reći da se mi ne vraćamo Beogradu, već da nas on uvek strpljivo čeka”, zaključuju Ratko i Radiša Teofilović.

Blizanci Teofilovići, Ratko i Radiša, rođeni su u Čačku, gde od 1983. godine počinju da se bave muzikom, kao članovi gradskog hora. Nakon osam godina provedenih u horu i iznenadne smrti dirigenta Predraga Peruničića, koji ih je i uveo u svet muzike, započinju sa istraživanjem starih muzičkih zapisa i muzičke baštine Srbije i Balkana. Tradicionalno muzičko i poetsko nasleđe interpretiraju autentičnim, do tada nezabeleženim a kapela dvoglasom, koji postaje njihov zaštitni znak i koji ih s razlogom svrstava u jedinstvenu muzičku pojavu na Balkanu. Kao vokalni duet Teofilovići ozbiljniju profesionalnu karijeru započinju ranih devedesetih godina 20. veka, kada snimaju trideset numera za nacionalni radio i televiziju, čime i počinje njihova koncertna aktivnost. Prekretnicu u karijeri ostvaruju sa debi albumom Čuvari sna (1998). Ovo izdanje, koje sadrži obrade petnaest arhaičnih pesama, biva izuzetno dobro primljeno, kako od muzičkih stručnjaka tako i od najšire publike.

Pripremila: M. P.