Vaše raspoloženje u velikoj meri zavisi od namirnica koje ste stavili u tanjir. Ako u dužem periodu obratite pažnju na ishranu i redovno uzimate namirnice koje mogu da poprave raspoloženje – efeksti neće izostati. Ovo je jelovnik za dobro raspoloženje, a varijacije su beskrajne.

 

Picjumbo

Dobro raspolože podstiču i sveže voće i povrće, koje može da se jede u neograničenim količinama.

Mi vam zato preporučujemo jelovnik koji se bazira na dosta voća i povrća uz obavezno konzumiranje čaja od majčine dušice i kantariona.

Poznato je i da neke biljke pomažu da se održi zdravlje psihe i dobro raspoloženje. Na primer, primećeno je da kantarion pomaže da se olakšaju simptomi depresije isto kao i lekovi protiv ove bolesti. Evo kako izgleda jelovnik sreće i zadovoljstva:

Doručak

Čaša ceđenog soka od grejpfruta ili pomorandže, pola jabuke ili pola banane, kriška integralnog tosta sa nemasnim sirom ili 1 kuvano jaje, obavezno čaj od kantariona i majčine dušice

Užina

Jabuka ili breskva, jogurt s manjim procentom masnoće

Ručak

File od piletine, ćuretine, lososa ili skuše sa pola kašike maslinovog ulja, kuvana bundeva sa kašičicom cimeta i meda ili tanjir integralnih špageta ili pirinča sa povrćem i morskim plodovima.

GraphicStock

Obavezno čaj od kantariona i majčine dušice, salata od bilo kojeg svežeg ili barenog sezonskog povrća, šolja voćne salate ili voćnog kompota.

Užina

Čaša soka od paradajza ili boze, kriška pečenog tosta sa belim nemasnim sirom ili parče kozjeg sira ili šaka badema ili oraha

Večera

Freeimages

Supa od povrća, mladi grašak ili pasulj sa paradajzom i kockicama posnog mesa (nabolji izbor je ćuretina), kriške integralnog dvopeka sa kašičicom maslinovog ulja i čaša dobrog crnog vina (125 ml).

 

NAPOMENA

U toku dana ili kada se osećate tužno, slobodno pojedite 4 kockice (25–30 g) crne čokoladekoja sadrži minimalno 60% kakaoa.