U Gradskoj kući u Beču 30. januara 2016. biće održan Naučni bal. Nauka u Beču se na ovom događaju predstavlja u svojoj raznolikosti, izvrsnosti i veličini sa brojnim priznatim ličnostima iz ove oblasti, pa će tako i jestivi insekti biti na svečanom meniju.

 

compres
compres

Prema rečima gradonačelnika Beča, Mihaela Hojpla, nauka u Beču je veoma značajna i u odličnom razvoju, pa je zato i zaslužila da ima svoj bal. Gradonačelnik je izrazio i svoju radost što je jedan ovakav bal već postao tradicija, jer sve što se u Beču organizuje dva puta, postaje tradicija.

Pored raznolikog programa posebnu pažnju na ovom balu privlači posluženje. Biljke mesožderke iz bečke Botaničke bašte će ponovo služiti kao dekoracija stolova, a posetioci će moći da se posluže jestivim insektima. Gosti će imati priliku da probaju crviće i skakavce, a ugođaj će upotpuniti mašne štampane 3D štamparskom tehnologijom kao i najveći simulirani udar meteorita u Beču.

Cene karata su i ove godine 80 evra. U ponudi je i karta “Budi moj gost” po ceni od 100 evra koja će biti prosleđena studentima koji sebi ne mogu priuštiti ulaznicu. Svi ulozi sa balskog kazina biće stavljeni na raspolaganje studentskoj inicijativi za pomoć izbeglica, tako da ovaj bal ima i humanitarni karakter.

graphicstock
graphicstock

Jestivi insekti odlična su alternativa uobičajenim izvorima mesa zbog više razloga.

Naime, oni su jeftini i mnogobrojni, a i dobar su izvor proteina i masti, kao i vitamina i minerala.

U mnogim zemljama jedenje insekata ne izaziva nikakvo čuđenje. U svetu postoji oko 2.000 različitih vrsta jestivih insekata.

Skakavci i gusenice su među najboljim insektima koje možete da pojedete, ako je verovati onima koji izučavaju gastronomske odlike životinjskih vrsta kao što su insekti.

Pripremila: Mariota Vlaisavljević