Joga je, prema istraživanju koje su sproveli američki naučnici, značajna pomoć osobama koje ne uzimaju antidepresive, kao i onima koji redovno uzimaju prepisanu dozu antidepresiva, ali bez očekivanih rezultata, istakao je autor istraživanja Kris Striter, profesor Univerziteta u Bostonu.
Beautiful young woman relaxing with closed eyes and doing yoga
GraphicStock

Joga se može koristiti kao alternativa ili dodatak farmakološkim trapijama, zaključak je Striterovog tima.

Oko 40 odsto osoba koje pate od teške depresije uzimanjem antidepresiva ne postigne potpunu remisiju bolesti.

Tokom istraživanja, osobe s teškom depresijom bile su podeljene u dve grupe.
Učesnici prve grupe uzimali su veliku dozu antidepresiva i imali tri 90-minutna časa joge nedeljno s tim što su dodatno izvodili joga položaje i kod kuće, dok su u drugoj grupi uzimali malu dozu antidepresiva i dva puta nedeljno imali 90-minutni čas uz dodatno vežbanje kod kuće.
 
U obe grupe uočeno je znatno smanjenje simptoma depresije. Iako je veći broj članova grupe s većom dozom antidepresiva imao manje simptoma, stručnjaci veruju da dva časa sedmično uz vežbanje kod kuće znači i manje opterećenja, ali da i dalje daje efektivne rezultate. 
Lekovi utiču na promenu raspoloženja, dok se vežbanjem joge izbegavaju neželjeni efekti, kao i interakcija lekova.
Joga hemoroidi
Picjumbo

Joga je učenje koje se oslanja na filozofske (ne i religijske) spise upanišade, koje datiraju još od sedmog veka p. n. e.

S druge strane, iako drevna, neverovatno je koliko joga psihički i fizički poznaje čoveka, što je potvrdila i savremena medicina. Joga učenje sasvim je primenljivo i danas, u našoj, zapadnoj kulturi.
Iz joge danas uzimamo ono što odgovara savremenom čoveku (najčešće iz hatha joge), bez dubljeg zadiranja u istorijat ili filozofiju, i prilagođavamo je čoveku današnjice.
U stvari, joga koja se danas primenjuje i te kako je prilagođena našem ritmu života.