Seksualna funkcija je esencijalni faktor kvaliteta života i neodvojiva komponenta brige o opštem ljudskom zdravlju. Seksualnost je sastavni deo koji definiše individu kao muškarca. Zato je erekcija vrlo važna za muškarca. Na sreću, i kad erekcija “zakaže” postoje preparati koji su rešenje za ovaj problem.

 

graphicstock

– Učestalost erektilne disfunkcije u razlićitim sredinama se kreče između sedam do 52 odsto. Erektilna disfunkcija se definiše kao stalna ili ponavljana nesposobnost da se postigne i održi erekcija (čvrsto stanje penisa) do orgazma odnosno zadovoljavajučeg seksualnog odnosa, objašnjava doc. dr Đorđe Nale iz Klinike za urologiju Kliničkog centra Srbije.

Epidemiološke studije su, kaže naš sagovornik, ukazale na činjenicu da samo 10% muškaraca sa erektilnom disfunkcijom traži pomoć. Većina pacijenata ne traži pomoć zbog stida ili neznanja, uprkos postojanju sigurnih, dostupnih i efikasnih oralnih lekova u lečenju erektilne disfunkcije.

Erektilna nesposobnost predstavlja signifikantan problem zdravlja i značajno utiče na kvalitet života.

Mnogi ljudi sa ovim problemom se osećaju depresivnim, ljutim, neraspoloženim, sa gubitakom samopouzdanja i imaju loš kvalitet života.

Njihovi seksualni partneri se osećaju odgovornim za nastali problem iliimaju iskustvo sopstvene seksualne disfunkcije.

Ovaj zdravstveni problem ima veliki negativan ekonomski uticaj.

graphicstock

Starenje značajno utiče na erektilnu sposobnost muškarca. Isto tako sa starenjem dolazi do povečane učestalosti simptoma donjeg urinarnog trakta najčešće usled dobroćudnog uvečanja prostate (benigne hiperplazije prostate). Kod svakog muškarca sa starenjem se stvara nova žlezda koja se sastoji od mešavine žljezdanih, cističnih i stromalnih struktura.

Simptomi donjeg mokraćnog trakta su u vidu učestalog i nočnog mokrenja, iznenadnih poziva na mokrenje koji se teško odlažu, oklevanja pri zapoćinjanju mokrenja, tankog i isprekidanog mlaza mokraće, kapljanja na kraju mokrenja i osećaja da se nije do kraja izmokrio.

Mnoga epidemiološka istraživanja ukazuju na povezanost simptoma donjeg urinarnog trakta (LUTS) i erektilne disfunkcije (ED). Ta međusobna povezanost je nezavisna u odnosu na starost i komorbiditete, kao što su hipertenzija, diabetes mellitus, dislipidemija i koronarna bolest srca. Međutim, uzročna veza izmedju ova dva stanja nije u potpunosti rasvetljena. Danas su aktuelne četiri patofiziološka mehanizma koja potkrepljuju odnos izmedju simptoma donjeg urinarnog trakta i erektilne disfunkcije.

U junu mesecu 2008. godine odobrena je svakodnevna upotreba tadalafila u dozi od 5 mg u terapiji erektilne disfunkcije od strane Američkog udruženja urologa, a 2009. godine i od Evropskog udruženja urologa. Ubrzo zatim je odobrena upotreba u lečenju bolesnika sa simptomima donjeg urinarnog trakta usled benignog uvečanja prostate istim lekom. Rezultati ispitivanja više autora potvrdjuju da inhibitori fosfodiesteraze 5 izazivaju relaksaciju glatkih mišića bešike, prostate i prostatičnog mokračnog kanala i utiču na stvaranje azot oksida i cikličnog guanozin monofosfata.

Ove supstancije su važne za fiziologiju prostate.

Tako da se našlo jedno rešenje za dva problema: simptomi donjeg urinarnog trakta i erektilnadisfunkcija. Na domaćem farmaceutskom tržištu pozdravljam pojavu leka Bilive u dozi od 5 mg.

Sada i naši bolesnici imaju rešenje za ova dva česta muška problema. Ovaj lek se uzima jednom dnevno u trajanju od mesec dana najmanje ili tri ili šest meseci.

Jedino ne smeju da ih uzimaju bolesnici koji uzimaju nitritne preparate. Bezbednost, efikasnost i podnošljivost ove svakodnevne terapije lekom Bilive je odlična, a zadovoljstvo je uvek obostrano, kako muškarca koji ima simptome uvećane prostate i erektilnu disfunkciju, tako i njegove partnerke.

Promo tekst