Psiholozi ističu da mališani predškolskog uzrasta uvek moraju da budu pod nadzorom starijih. Sa deset godina, dete možete ostaviti samo, ali na nekoliko sati. Tek sa 13 mogu da ostanu duže bez nadzora.

 

Foto: Picjumbo

Sa koliko godina dete može da ostane samo kod kuće, pitanje je koje muči mnoge zaposlene roditelje koji nemaju pomoć bliže ili dalje rodbine. Mame i tate malih školaraca najviše brinu da li će njihovo dete posle nastave otići pravo kući, kako će se snaći sa kućnim aparatima i da li će umeti da bez panike reaguje u nepredviđenim okolnostima.

Psiholozi ističu da mališani predškolskog uzrasta uvek moraju da budu pod nadzorom starijih. Sa deset godina, deca mogu da ostanu sama, ali na nekoliko sati.

Da bi dete to lakše podnelo, roditelji bi trebalo da počnu da ga postepeno privikavaju na novu situaciju. U početku mogu da ostave dete samo dok odu u prodavnicu ili na neko drugo mesto u blizini, ali ne duže od pola sata.

Tek kada navrše 13 godina, deca su spremna duže da ostanu bez nadzora i tada ga bez veće brige možete ostaviti.

Tada već mogu da se snađu i reaguju na pravi način u nepredviđenim okolnostima, poručuju stručnjaci.

Istovremeno, takve situacije im pomažu da izgrade samopouzdanje, osećaj odgovornosti i veštine praktičnog snalaženja, pod uslovom da se to ne dešava svakodnevno i predugo. Jer, u tom slučaju roditelji gube uvid šta njihovi naslednici rade dok su sami. Na duži rok, deca mogu da postanu preterano samoživa, smatrajući da sve mogu sama i da im saveti roditelja uopšte nisu potrebni.

Izvor: novosti.rs