Polako dolazi vreme za povratak na radna mesta, odnosno u kancelariju. Vraćamo se u uobičajenu rutinu i navike – jutarnja žurba, spremanje, odlazak na posao… Tokom rada od kuće, na ove „probleme“ smo na neko vreme zaboravili, pa nam je pidžama bila celodnevni poslovni outfit i mogli smo nešto duže da odspavamo. Ipak, neki rituali su prisutni i neizostavni, bez obzira da li posao obavljamo od kuće ili iz kancelarije. Oni čine užurbana jutra lepšima i podnošljivijima, a laganima daju posebnu romantičnu filmsku notu. I vi ste pomislili na kafu?

 

Pravi početak

Nakon dužeg perioda rada od kuće, biće nam potrebno određeno vreme da se ponovo priviknemo na rad iz kancelarije. Zato je važno da obratite pažnju na pravi početak dana, uz pomoć kojeg ćemo se lako razbuditi, povećati koncentraciju koja je neizostavna u ovim trenucima.

Energija koja nam je svima potrebna pogotovu ujutru, krije se u kesici prave turske kafe. A pošto nam je brzo razbuđivanje sada preko potrebno, ova kafa jeste idealna jer je za njenu pripremu potreban samo jedan minut.

Poslovni autfit

Tokom prethodnog perioda nismo morali da vodimo računa o načinu oblačenja – bilo je dovoljno da se obučemo u svoju najudobniju garderobu, i povremeno doteramo za video poziv sa kolegama i saradnicima.

Verujemo da je većini sređivanje čak i nedostajalo, jer ko još ne voli da je lepo obučen i bude u svojoj omiljenoj garderobi. Neki od vas sigurno već imaju pripremljen outfit za novi radni dan u kancelariji.

Ponovo je došlo vreme za to, a kako biste uštedeli vreme tokom jutra, predlog je da pripremite svoj poslovni stajling veče pre odlaska na posao.

Radni prostor

Pošto ste dan otpočeli pravom turskom kafom i lepo se doterali, došao je početak radnog vremena. Možda vas tek očekuje povratak u kancelariju posle dužeg perioda.

Vreme je da pospremite svoj radni sto, jer uredan i čist radni prostor podstiče produktivnost i održava fokus na trenutni zadatak.

Naravno, pre svega je važno da se pridržavate mera bezbednosti i vodite računa o svom zdravlju.

Odmor kod kuće

Pošto ste vredno radili i uspešno odgovorili na sve zadatke i obaveze, vreme je da odmorite kako biste i sutra bili efikasni i da vaš povratak u kancelariju bude blistav.

Iako smo prethodno dosta vremena provodili kod kuće, odmor je uvek veoma bitan. Takođe, i dalje je važno da se pridržavamo socijalne distance, kao i da povratak u normalne uslove obavimo postepeno, pa predlažemo da svoj ritual relaksacije obavite kod kuće. Tajna svake uspešne osobe krije se i u kvalitetnom odmoru, zato običnu dremku začinite mirišljavim svećama ili štapićima. Pustite meditaciju ili neku opuštajuću melodiju, ušuškajte se među jastuke na sofi, pokrijte ćebetom i prepustite se popodnevnom odmoru. Opuštanje je dobro za kreativnost, koncentraciju i efikasnost. Dodatno, možete se relaksirati uz filmove ili serije, jer ste na taj način okupirani drugim stvarima, mozak prima zanimljive informacije i kad se vratite na razmišljanje o poslu, možda vam na pamet padne nova ideja, novi ugao posmatranja problema koji rešavate, drugačiji pristup.

Šta možemo da zaključimo iz svega navedenog?

Pa to da za produktivniji rad i i povratak na uobičajeni način života i rada, zapravo nije potrebno mnogo. Neophodno je malo organizacije i discipline, da vam je prava turska kafa na dohvat ruke, a naravno i trenutaka za odmor i opuštanje. Ovako organizovano vreme pomoći će nam da se lako prilagodimo novom načinu rada i življenja.

Izvor: Zdravaiprava