Koža, kao najveći organ u ljudskom telu, izložena je direktnom uticaju faktora spoljašnje sredine, ali njeno zdravlje zavisi od toga koliko vodimo računa o koži. Zato je nega kože izuzetno važna, kako bi ona ostala zdrava i lepa.

 

Foto: Pexels

Zdrava koža zahteva pravilnu i svakodnevnu negu, a hidratacija je ključan proces u nezi. Osim iznutra kožu je potrebno hidrirati i spolja kako bi ostala zdrava i elastična. Da biste zadržali svežinu kože i njenu hidrataciju, primenite ove savete dermatologa tokom cele godine.

Hidrirajte kožu svaki dan

Stvorite svakodnevnu rutinu nege kože i držite je se, pazeći da hidratacija bude glavni prioritet. Dermatolog Elizabet Tanzi predlaže hidrataciju kože svake večeri, odmah nakon tuširanja. U hladnijim mesecima koristite bogate hidratantne kreme koje će zaštiti kožu od suvoće uzrokovane hladnim vetrom. U toplijim mesecima koristite svetlije formule ili serume.

Hidrirajte kožu da bude zdrava i lepa odmah nakon tuširanja

Kako biste kožu održali hidratantnom i mekanom, odmah nakon tuširanja, dok je koža još vlažna, nanesite hidratantu kremu, a ako koristite serume ili esencije, prvo njih nanesite. Za kraj ne zaboravite i na kremu za sunčanje.

Suvu kožu hidrirajte ujutro i uveče

Suva koža može da počne da se ljušti i svrbi, a može da dođe i do pucanja ili krvarenja. Najbolji način da se rešite suve kože je korišćenje hidratantnih krema čiji sastojci pomažu u održavanju i obnavljanju kože. Potražite humektante, spojevi koji služe kao
sredstva za zadržavanje vlage, kao što su urea i glicerin ili emolijente, zbog kojih koža postaje glatka i svilenkasta, kao što su skvalen ili vazelin.

Masna kože takođe traži hidrataciju

Koža koja je masna ili sklona aknama takođe zahteva hidrataciju jer ako je preskočite, žlezde će osetiti suvoću kože i reagovati prekomernom kompenzacijom ili proizvodnjom previše ulja. Odaberite laganu, bez ulja, komedogenu formulu (koja ne
zapušuje pore), a koja takođe sadrži blagi piling, kao što je salicilna ili glikolna kiselina.