Razlika između mitisera i akni itekako postoji. Mitiseri i ranice od herpesa na ustima vrlo su slične i imaju puno toga zajedničkog – najviše se javljaju onda kada ne treba, “hrane” se stresom i zahtevaju razne trikove za šminkanje da ih sakrijete. A kako da iz zapravo razlikujete? U čemu se razlikuju akne od mitisera?

 

Foto: Pixabay

Mitiseri su rezultat upale zbog začepljenih pora i bakterija u njima. Hormoni takođe mogu da igraju veliku ulogu, prenosi portal “Woman’s Health”.

“Kod žena, akne uzrokovane hormonalnom neravnotežom uglavnom se pojavljuju na području brade”, objašnjava dermatolog Maura Caufield.

Rane od herpesa su uzrokovane herpes simplex virusom.

“Virus je zarazan i prenosi se direktnim kontaktom. Jednom kada ga dobiješ, herpes se zauvek krije u nervnim ćelijama i može se aktivirati bilo kada u budućnosti”, kaže Caufield.

Okidači herpesa mogu da budu stres, kozmetički tretmani.

Kako prepoznati koju pojavu?

Budući da su vrlo slični u početku, morate da naučite razliku između i jedne i druge pojave.

“Rane od herpesa prvo se javljaju kao grozdasta formacija u kojoj je tečnost i onda se pretvori u otvorenu ranu”, kaže Caufield.

Često svrbi, a kad prolazi pretvoriće se u krasticu.

Ovo nije slučaj s mitiserima ako ih ne dirate. Ako se pojavi kvržica uvek na istom mestu verovatno se radi o herpesu, a ako imate više sličnih rana na raznim delovima lica i tela u pitanju su akne.

Kako da ih lečite?

Za herpes nema leka, jedino se mogu ublažiti njegovi simptomi i skratiti vreme u kom se manifestuju na koži.

Ako imate probleme sa aknama i mitiserima obavezno posetite dermatologa.

Pripremila: M. P.