Naučite da se igrate sa vašom bebom zdravo i korisno. Izbegavajte digitalna pomagala i igru samo radi igre. Ne uznemiravajte bebu kada vidite da se sama zagledala ili zainteresovala za nešto…

 

Foto: Unsplash

Da bi igra sa bebom bila zabavna i korisna, mame i tate bi trebalo da obrate pažnju na način na koji to rade i zapitaju se zašto je bebi potrebno da bude okupirana, savetuje Kajl Pruet, profesor dečije psihijatrije na Univerzitetu Jejl.

– Bebin mozak više napreduje u jednom danu, nego mozak odraslog čoveka za čitavu godinu! Dosađivanje je deo repertoara zdravog odojčeta – kaže Kajl.

VAŽAN KONTAKT OČIMA

Psihijatar sa Jejla savetuje roditelje da izbegavaju digitalna pomagala, da se zaista igraju i prate dete, i da ne uznemiravaju bebu kada se sama zagledala ili zainteresovala za nešto. Kajl ističe da ćete je u tom slučaju pretvoriti u pasivnu osobu. Profesor predlaže da se igrate na sledeći način:

Skrivalice su odlične za animiranje bebe, ali ih započnite tako što ćete prvo uspostaviti kontakt očima. Pratite kako raste uzbuđenje deteta kada se sakrijete, dok iščekuje da se poznato, nasmejano lice ponovo pojavi. Tokom ove igre ne ispuštajte glasne zvuke, da ne uplašite bebu.

NEŽNI DODIRI

Drugi oblik igre je da, umesto da pustite muziku, sami proizvodite zvuke. Pevušite pesmice gledajući novorođenče u oči. Neka to budu lagane, nežne i jednostavne melodije, koje se ponavljaju. Ne morate da imate dobar sluh i ne dozvolite da vas to spreči da ostvarite “audio kontakt” sa vašim detetom.

Svaka igra koja podrazumeva fizički kontakt, trebalo bi da započne nežnim dodirom ili uzimanjem bebe u ruke. Nakon toga možete je blago golicati, maziti, ili nežno štipkati za “krofnice”.

Izvor: www.novosti.rs