Ukoliko stoje duže u frižideru, jaja treba da iskoristite za kolače koji se peku na visokim temperaturama ili ih tvrdo skuvajte za doručak. Zdravstveni stručnjaci savetuju da se potroše najduže za tri do pet nedelja. Ovo su cake kako da se jaja ne pokvare.

 

Foto: Pixabay

U vrelim letnjim danima teško je sačuvati namirnice od kvarenja, pogotovo ako su veoma osetljive, kao što su to, primera radi, jaja. Na njih treba obratiti pažnju još prilikom kupovine.

Pre nego što ih kupite, otvorite kutiju u kojoj se nalaze i proverite da li su prljava i cela. Ako su čista i cela, držite ih obavezno u frižideru, ali ne u vratima (tu je temperatura viša nego na polici) gde je predviđeno, već u originalnoj ambalaži. Tu će se najbolje sačuvati ljuska i sprečiti isušivanje i prodor mirisa karakterističnih za frižider.

Ukoliko stoje duže u frižideru, jaja treba da iskoristite za kolače koji se peku na visokim temperaturama ili ih tvrdo skuvajte za doručak. Zdravstveni stručnjaci savetuju da se potroše najduže za tri do pet nedelja od momenta kupovine. Ako se ne pojedu odmah nakon kuvanja, najduže posle tri dana boravka u frižideru treba ih baciti.

Ukoliko jaja kupujete u marketima, onda je odgovor pozitivan – treba da ih čuvate u fržideru. Proizvođači jaja trude se da ljuske budu čiste, kako bi jaja lepše izgledala, ali i da bi se smanjio rizik od salmonele. Prodavnice traže čista jaja, tako da se pranjem često skine zaštitni sloj kojim se jaja premazuju. Kako bi se smanjio rizik od pojave salmonele, jaja se čuvaju na hladnom mestu jer niske temperature nikako ne pogoduju ovoj bakteriji.

Ukoliko jaja dobavljate od proverenog snabdevača za koga sigurno znate da koristi sve tehnike preventive, onda jaje možete čuvati i van frižidera. Ipak, tu postoji vremensko ograničenje od samo par sati. Ako je jaje ceo dan na sobnoj temperaturi, biće „staro“ kao jaje koje je stajalo 7 dana u frižideru, tako da morate vrlo brzo da ih iskoristite kako se ne bi pokvarila.

 

 

Izvor: Novosti