Svako od nas je barem jednom u životu imao žuljeve. Žuljevi na nogama se dobijaju jer nosimo nove ili neudobne cipele, dok se na rukama najčešće javljaju jer ne koristimo rukavice dok radimo u bašti. Ako imate žulj nemojte pokušavati da ga probušite, jer tkivo ispod žulja može lako da se inficira.

 

Foto: Unsplash

Bolje je da žulj ostavite na miru. Ako je moguće, stavite na njega zavoj. Kada žulj pukne redovno ga čistite dok u potpunosti ne zaceli.

BILJKAMA PROTIV ŽULJEVA

Aloa Vera

Sok biljke aloa vera je odličan prirodni lek protiv žuljeva. Ovu biljku možete lako nabaviti, čak i uzgajati u svojoj kući (toliko je lekovita da se to svakako isplati). Aloa vera je već odavno poznata zbog svoje čudesne sposobnosti zaceljivanja rana, opekotina, posekotina i žuljeva.

Kada otkinete komadić aloe vere, počeće da curi njen sok. Pokupite ga i jednostavno namažite žulj sa sokom aloe vere. Možete napraviti i svoj “aloe vera gel”. Nekoliko komadića aloe vere dobro sameljite u blenderu. Vaš aloa vera gel je gotov! (držite ga u frižideru).

Za dugoročno korišćenje pripremite ulje od aloe vere na sledeći način:

Otkinite nekoliko listova aloe vere, naseckajte i stavite u staklenu flašu. Prelijte listove maslinovim uljem. Ostavite da odstoji 60 dana, a zatim procedite.  Ulje držite dobro zatvoreno u tamnoj prostoriji. Ovo ulje se može koristiti za lečenje opekotina, posekotina, kožnog osipa i žuljeva.

Kantarion

Ovo je još jedna biljka koja pomaže kod žuljeva. Kantarion je jako cenjen u narodu, jedan je od retkih lekova koji imaju antibakterijsko, antivirusno i antimikotično (protivgljivično) delovanje. Lekovitost kantariona je širokog opsega, zato ne nosi ovo ime uzalud, a njeno ulje posebno je poznato i cenjeno.

Ulje kantariona bogato je hipericinom, taninima i flavonoidima koji deluju protivupalno i pomažu epitelizaciju kože. Kantarionovo ulje od davnina je poznato kao ulje koje se nanosi na sve rane. Možete ga nabaviti u svim biljnim apotekama.

pixabay.com
pixabay.com

PREVENCIJA ŽULJEVA

Žuljeve možete sprečiti ako nosite udobnu, odgovarajuću obuću i čiste čarape. Poznato je da tesna obuća ili cipele s visokim petama povećavaju rizik od nastanka žuljeva.

Oni se češće pojavljuju na vlažnoj koži, zbog toga ako se često znojite (na primer tokom sportskih aktivnosti) češće menjajte čarape.

Ako idete u dugu šetnju, odaberite udobnu i isprobanu obuću. Kod rada u bašti sa lopatom ili motikom, koristite rukavice da bi sprečili pojavu žuljeva na rukama.

Izvor:www.alternativa-za-vas.com