Kako se dijagnostikuje alergija? Ako imate problem s alergijom bilo koje vrste prvo treba da se obratite svom izabranom lekaru. Nakon što vas sasluša i pregleda, izabrani lekar donosi odluku o daljem lečenju i, ukoliko smatra da je potrebno, upućuje vas kod alergologa koji određuje koja su vam testiranja i pregledi potrebni kako bi se dijagnostikovala alergijska bolest. Testovi na koži najbolje je da se rade kad pacijent ima najizraženije tegobe, a optimalno vreme za testiranje iz krvi je kada sezona alergena prođe.

 

Kako se dijagnostikuje alergija?

Najčešći simptomi alergija na polen su napadi kijanja, bistar sekret iz nosa, crvene i suzne oči i suv kašalj. Pacijenti često tek posle dve-tri godine shvate da nisu stalno prehlađeni, već da imaju alergiju i da ona neće proći bez adekvatne terapije. Zato je najvažnija pravovremena dijagnostika…

Za postavljanje dijagnoze alergijske kijavice ili alergijske astme, neophodno je dobro uzeti anamnezu, što podrazumeva razgovor sa pacijentom o vrsti tegoba, vremenu javljanja i dužini trajanja tegoba, kao i činiocima koji ih pogoršavaju, ali i o eventualnom postojanju sličnih tegoba u porodici.

Kada je reč o načinu testiranja, rade se „in vivo“ testovi na koži i „in vitro“ analize krvi. Osnovna dijagnostička procedura koja se izvodi in vivo je PRICK kožni test. Izvodi se na podlaktici ili na leđima ubodom lancete kroz kap vodenog rastvora alergena uz pomoć specijalno pripremljenih ekstrakata različitih alergena.

Nakon 20 minuta kod alergičnih osoba će se na mestu uboda javiti se plik sa okolnim crvenilom, čiji prečnik izražen u milimetrima odražava intenzitet kožne alergijske reakcije. Fiziološki rastvor koristi se kao negativna, a histamin kao pozitivna kontrola.

Dopunski dijagnostički laboratorijski testovi kojim se dijagnostikuje alergija su – broj eozinofila u krvi; broj eozinofila u brisu nosa, koncentracija ukupnog IgE i koncentracija specifičnog IgE.

Za postavljanje definitivne dijagnoze, kod alergijske kijavice neophodan je pregled ORL specijaliste i rinoprovokacioni test, a kod astme pregled pulmologa i ispitivanje disajne funkcije metodom spirometrije sa specifičnim testom.

Spirometrija je dijagnostička procedura kojom, narodski rečeno, možemo da vidimo kakvo je stanje u plućima. Njom se meri brzina protoka vazduha pri uzdahu i izdahu, što lekaru pomaže da otkrije mnoge probleme, od onih najtežih, poput tumora, opstruktivnih bolesti pluća, astme, fibroze, emfizema, pa sve do bronhitisa.

Polinol ima rešenje za alergije

Polinol ima rešenje za alergije

U apotekama u Srbiji u slobodnoj prodaji se može kupiti nemački homeopatski lek Polinol. To su tablete, potpuno prirodnog sastava zbog čega ih mogu koristiti i deca od treće godine koji imaju simptome alergije.

Da bi se suzbili simptomi polenske kijavice – začepljen nos, naročito dugo i dosadno kijanje i curenje iz nosa, suvi kašalj kao i svrab i crvenilo očiju koji iritiraju i ometaju normalne životne aktivnosti kod obolelih od alergije, dovoljno je da se homeopatski lek uzima tri puta dnevno.

Tablete se jednostavno otapaju u ustima ili za decu se mogu rastvoriti u kašičici vode.

Koriste se u lečenju polenskih kijavica. Za razliku od hemijskih lekova u lečenju alergija (antihistaminici, kortikosteroidi, kapi za nos) koji su efiksni u određenom vremenskom periodu, ovaj homeopatski lek se može uzimati tokom cele sezone trajanja alergija, od marta do novembra, dokle god postoje simptomi.

 

Izvor:www.zdravaiprava.com