Ebi Rodman je psihoterapeut i majka tri sina. Ona je i autor knjiga, a u jednoj od njih opisala je i svoje iskustvo i navela sedam istina koje mora da zna svaka majka koja odgaja sina.

 

mama i sin– Imam tri sina i nemam nijednu ćerku. Kad su dečaci bili manji često bi me ljudi pitali da li praniran da dobijem devojčicu. To me je izluđivalo. Neki su čak bili iznenađeni kad sam im rekla da više nemam nameru da rađam. Komentari su bili različiti, nekad sam ćutala, nekad sam se agresivno branila – rekla je Ebi.

S godinama je upoznala sve lepote vaspitavanja sinova i donosi sedam stvari koje majka svakog dečaka mora da zna.

VI STE NJIHOVA PRVA LJUBAV

Vi ćete se zaljubiti u svoje sinove i oni će se zaljubiti u vas, u najzdravije smislu mogućem. Moja sestra koja je majka devojčica bila je ljubomorna kad bi meni moji sinovi nosili cveće ili češljali kosu. Oni nauče kako da vole žene i kako da budu voljeni.

VI STE NJIHOV PROTOTIP ŽENE

Jeste li ih naučili poštovanju i dobroti? Nikada nije kasno da im pokažete da želite da se prema vama lepo ophode. Dečaci koji imaju jake majke s visokim samopouzdanjem tražiće slične partnerke u budućnosti.

KAKO GOD, KAJAĆETE SE

Mnogo vičem. Nije velika razlika u godinama između mojih sinova. Oni su imali mnogo energije, a ja malo strpljenja. Volela bih da sam bila staloženija i da sam manje galamila.

MOŽDA ĆETE RAZMIŠLJATI O ĆERKI

Kako bi izgledala? Kako bi se ponašala? Trava je uvek zelenija na drugoj strani, zar ne? Možda će biti trenutaka u kojima ćete videti neku devojčicu i pomisliti da ste baš i vi mogli imati jednu. Ne brinite, taj osećaj brzo prođe.

NEĆETE DOŽIVLJAVATI ŽENSKE DRAME

Zahvalna sam što se ne moram baviti dramama koje donosi vaspitanje ćerki. Suze, promene raspoloženja i sve ono što majke dečaka uspevaju da izbegnu. I dečaci imaju probleme u tinejdžerskim godinama, ali su oni mnogo manji i blaži od problema devojčica.

model-865229_1920
pixabay.com

ONI SU NA NEKI NAČIN SIGURNIJI

Moj dvadesetogodišnji sin je stopirao do grada, mislite da bih pustila ćerku da ide sama sa strancem do grada? Naravno, dečaci imaju druge probleme i takođe mogu da postanu nečija žrtva, ali manje su šanse da će ih napasti ili seksualno uznemiravati. Svakako, i dalje brinem za svoje dečke.

TEŠKO JE, PRIHVATITE IZAZOV

Podizati dobrog čoveka koji je iskren i pošten, teško je. On mora biti nežan, dobar i mora da poštuje žene i decu.

Pripremila: Lidija Bratun