Kantarion, žalfija, virak, macina trava, pomažu kod ženskih boljki i olakšavaju predmenstrualni sindrom, ali i klimaks.

 

Beautiful flowers of St. John's wort. Wild flowers growing on meadow or fields. St. John's wort is herb used in alternative medicine or homeopathy
Biljka kantarion; Graphicstock

Hormonske poremećaje i brojne ženske probleme uspešno leče biljni čajevi. Prema preporuci fitoterapeuta, važno je pravilno ih napraviti i koristiti. Evo nekoliko saveta i objašnjenja koja biljka pomaže kod određenih bolesti i komplikacija sa kojim se lepši pol često susreće.

KANTARION

Za očuvanje zdrave vaginalne flore preporučuje se ispiranje biljnim čajem od kantariona (gospine trave). Čaj od kantariona sprema se od 200 grama ključale vode i kašičice suvog cveta i lista biljke. On treba da odstoji poklopljen najmanje 10 minuta.

Potreban vam je irigator, koji ćete napuniti mlakom tečnošću, uvući u vaginu do dubine od oko pet centimetara i istisnuti tečnost. Dobar lek za sve ženske boljke je i kantarionovo ulje.

ŽALFIJA

Čaj od žalfije (kadulje) vrlo je efikasna pomoć kod talasa vrućine (valunga) i znojenja, koji su česti u menopauzi. Osim toga, pomaže i kod naglih promena raspoloženja i depresije. Primenjuje se i kod drugih ženskih bolesti, na primer protiv belog pranja. Žalfija se u lečenju uzima u obliku čaja. Dve kašičice preliju se sa 2,5 decilitra vrele vode. Piju se dve do tri šoljice čaja dnevno.

Žalfija je prava ženska biljka, o čemu svedoči i poslovica: “Tamo gde raste žalfija, gospodari žena”.

VIRAK

Virak ili vrkuta pomaže kod gotovo svih ženskih bolesti, od bolnih i neredovnih menstruacija, belog pranja, spuštene materice, do upala praćenih sekretom.

Ova biljka jača zidove materice, te zato, osim što štiti od pobačaja, olakšava porođaj, ublažava simptome klimaksa. Preporučuje se i trudnicama. Mnoge žene je smatraju svojom zaštitnicom jer važi za univerzalni lek protiv svih ženskih bolesti. Preporučuje se čaj od sveže ubrane vrkute. Pije se četiri puta dnevno, ali lagano, gutljaj po gutljaj.

MACINA TRAVA

Macina trava od davnina se koristi za lečenje neplodnosti. U narodu je zovu i očajnica, što slikovito opisuje muke žena koje su želele da postanu majke, a nisu mogle. Ona normalizuje lučenje polnih hormona i uravnotežuje hormonalni ciklus, što je preduslov uredne trudnoće. Pomaže kod menstrualnih tegoba i niza ženskih bolesti.

Čaj se pravi tako što se dve kašičice ove biljke preliju sa 2,5 decilitra vrele vode i procede posle tri do pet minuta. Savetuje se uzimanje od tri do pet šoljica na dan.

Marigolds blooming in garden. Close up of beautiful orange flowers. Marigolds is herb-flowers used in homeopathy.
graphicstock

NEVEN

Čaj od nevena se koristi za uspostavljanje redovnog menstrualnog ciklusa i umanjenja menstrualnih bolova. Neven, hajdučku travu i koprivu zajedno treba da koriste žene koje imaju cistične promene na jajnicima i sve one koje su sklone ginekološkim problemima.

Treba piti tri šolje ovog čaja dnevno, u gutljajima. Čajna mešavina od nevena se ne kuva, već se jedna kašika čaja prelije četvrtinom litra vrele vode i ostavi do pet minuta.

HAJDUČKA TRAVA

Hajdučka trava je odlična biljka za lečenje menstrualnih tegoba i prekomernog krvarenja. Pomaže kod svih tegoba vezanih za menstruaciju, i kad je obilna i kad je oskudna, i ublažava grčeve materice. Dovoljno je da se pije dva puta dnevno u gutljajima, i tegobe menopauze će nestati.

Kašičicu hajdučke trave prelijte šoljom vrele vode, ostavite da odstoji oko 10 minuta, a onda procedite. Nemojte piti više od dve šolje dnevno.

NAJVAŽNIJA RAVNOTEŽA HORMONA

Pri nedostatku progesterona u ženskom organizmu narušava se prirodna ravnoteža između hormona estrogena i progesterona. Simptomi su razni, opadanje kose, hronični umor, valunzi vrućine, nesanica, urogenitalne infekcije, usporeni rad metabolizma, glavobolja, nervoza, depresija, vrtoglavica, loša koncentracija…

Progesteron je usko povezan sa stresom. Stres i loša prehrana mogu poremetiti ovulaciju.

Pripremila: S. Gavrić