Kelj je jedan od najboljih izvora vitamina K, a upravo vitamin K regulše hoće li uneseni kalcijum biti raspoređen u kosti, ili će ostati u krvotoku i nataložiti se na nekooštećeno mesto u krvnim sudovima. Zato se redovna konzumacija kelja smatra jednim od najefikasnijih načina sprečavanja osteoporoze.

 

pexels

Jedna šolja kelja sadrži 180 odsto preporučene dnevne doza vitamina A, 200 odsto preporučene dnevne doze vitamina B.

Lutein i zeaksantin su sastojci kojih u kelju ima u velikoj količini i oni doprinose zdravlju očiju. Njihovo povoljno delovanje još pojačava vitamin A koji se nalazi u kelju.

Pošto je većina vitamina koji se nalaze ukelju rastvorljiva u mastima, maslinovo ulje kojim ste natopili kelj prilikom prženja pomoći će njihovoj apsorpciji u organizmu.

Kelj ima i snažna antioksidativna svojstva, i deluje protivupalno. Vitamin K u kelju podstiče zgrušavanje krvi, štiti srce i pomaže u izgradnji jakih kostiju. Visoki udeo kalijuma svrstava ga u grupu namirnica koje se preporučuju osobama s visokim krvnim pritiskom.

SMUTI ZA JAKE KOSTI

Freeimages

Kelj sa borovnicama i jagodama

Potrebno je

150 g kelja, 1 banana,1 čaša borovnica, 1/2 čaše smrznutih ili svežih jagoda, 1/2 čaše vode

Priprema

Sve sastojke stavite u blender i meljite dve minute dok ne dobijete glatku smesu. Sok popijte odmah, u malim gutljajima. Ova količina soka dovoljna je za jedan obrok za jednu osobu.

ČIPS OD KELJA

Listove kelja posolite sa malo morske soli, pospite maslinovim uljem, a onda stavite u rernu i pecite pola sata na temperaturi od 120 stepeni. Mogu se jesti i stabljike kelja, ali one nakon pečenja neće postati onako hrskave kao listovi.