Dame iz Holivuda su poludele za ovim napitkom, a redovno ga pije i manekenka Rouzi Hantington-Vajtli. Osnovni sastojak ovog smutija je, verovali ili ne, kelj.

 

pexels

Potrebno je:

pet velikih listova kelja

– limun

– jabuka

– đumbir

– nekoliko listova nane

Priprema:

U blenderu izmiksujte sve sastojke i 120 mililitara hladne vode. Ovaj napitak je idealan kao užina, ali je dobar i kao zamena za doručak, naročito za ljude koji ne vole da jedu ujutru.

Kelj je riznica vitamina foto: pexels

Zbog čega je kelj tako zdrav?

Pre svega sadrži fitonutrijente, molekule koje čine čudesne stvari. Jedna od njih pod imenom sulforofan ulazi u jetra i poboljšava prirodnu detoksikaciju. Jedna druga, pod imenom kampferol smatra se izvorom mladosti jer utječe dobro na gene koji potiču dugovečnost. Ako tome pridodamo i karotenoide koje su na Sveučilištu Harvard povezali s opštim osećajem optimizma, te glukozinolat koji se odlično bori s rakom, jasno je da je kelj odličan prirodni lek.

Kalcijum u kelju dolazi u kombinaciji sa magnezijum, koji je neophodan da bi se kalcijum iskoristio u organizmu. A povrh toga, kelj je jedan od najboljih izvora vitamina K, a upravo je vitamin K ona katalitička supstanca u metabolizmu koja reguliše da li će uneti kalcijum biti raspoređen u kosti, ili će ostati u krvotoku i nataložiti se na neko oštećeno mesto u krvnim sudovima.

I da, 100 grama kelja sadrži samo 36 kalorija i 0 grama masnoće, ali i skoro 20 procenata potrebne dnevne količine vlakana, zbog čega potpomaže varenju, smanjuje opstipaciju i snižava količinu šećera u krvi.

Izvor: Zdravaiprava