Za ovu dijetu kažu da skida kilograme kao od šale i čisti organizam od toksina.

 

Foto: Pexels

Prvi i drugi dan

Doručak: 200 g kuvanog brokolija sa solju, 50 g integralnog hleba, jedna šolja crnog čaja bez šećera

Ručak: 250 ml blago posoljene pileće čorbe, 150 g kuvane piletine i 100 g kuvanog brokolija sa solju

Večera: 250 g kuvanog brokolija sa solju, jedna šolja crnog čaja bez šećera

Treći i četvrti dan dijete

Doručak: dinstani brokoli na maslinovom ulju s paprikom i belim lukom U dublji tiganj za prženje naspite malo maslinovog ulja, stavite 200 g brokolija, jedan iseckan čen belog luka, jednu iseckanu papriku i malo soli. Dinstajte 20 minuta poklopljeno na blagoj vatri.

Ručak: 50 g tunjevine i dinstani brokoli na maslinovom ulju s paradajzom i crnim lukom. U dublji tiganj za prženje naspit malo maslinovog ulja. Stavite 150 g brokolija, polovinu glavice crnog luka srednje veličine, dva iseckana paradajza i malo soli. Dinstajte 20–25 minuta poklopljeno na blagoj vatri.

Večera: isto kao i doručak

Peti i šesti dan

Doručak: salata od brokolija, čaša kiselog mleka s malim procentom masti i kuvana govedina. Kuvajte 100 g govedine, pomešajte sa 100 g iseckanog brokolija i dodajte dve kašike kiselog mleka s niskim procentom masti i malo soli. Jedna čaša niskomasnog kefira kompletiraće obrok.

Ručak: 200 g blago barenog brokolija u posoljenoj vodi i kriška crnog hleba

Večera: 150 g kuvane govedine malo posoljene i čaša kiselog mleka s malim procentom masti

Sedmi i osmi dan dijete

Doručak: 100 g kuvanog brokolija, dva meko kuvana jajeta, šolja crnog čaja bez šećera

Ručak: 150 g kuvane piletine i supa od brokolija. U 300 ml pileće supe dodajte 100 g brokolija, jednu vezu peršuna i malo soli. Kuvajte na laganoj vatri 20 minuta

Večera: dve kriške ražanog hleba, 1 paradajz, 100 g kuvanog brokolija, jedna šolja soka od paradajza

NE – Ipak ne treba preterivati sa konzumiranjem hrane bogate biljnim vlaknima jer onda u debelom crevu može doći do stvaranja gasova, mučnine, pa čak i do proliva. Preterano konzumiranje biljnih vlakana može da utiče i na sposobnost apsorpcije nekih minerala, poput gvožđa i cinka.

DA – Brokoli dijeta je odlična za detoksikaciju organizma, a ovo povrće posebno se preporučuje pušačima. Brokoli je veoma bogat biljnim vlaknima koja stvaraju osećaj sitosti u organizmu jer vlakna upijaju dosta vode. Kuvani brokoli u 100 grama ima 2,7 grama celuloznih vlakana. Ovo povrće je najbolji prirodni izvor folne kiseline koja je neophodna ženama, a pre svega trudnicama.

Izvor: Blic