Klice su poslednjih godina postale nezaobilazna hrana savremenog čoveka, koji želi zdravo da živi i tako da se hrani. Zbog njihove hranljivosti, bogatstva enzimima, belančevinama, amino-kiselinama, mineralima, kao i vitaminima ocenjene su kao živa hrana. Ljiljana Ćolović, autorka knjige autorka knjige “Vegan: zdravo posno jelo za dušu i telo”.

 

Tri fantastična jela sa klicama

– Klijanje je proces koji neutrališe fitinsku kiselinu – supstancu koja onemogućava apsorpciju gvožđa, magnezijuma, kalcijuma, cinka i bakra – zatim, neutrališe inhibitore enzima prisutnih u semenkama, enzime u probavnom traktu, kao i aflatoksine, tj. kancerogene materije pronađene u žitaricama.

Da biste klijali heljdu, potrebne su vam tegla, gaza i gumica. Šaku heljdinih zrna staviti u vodu na 15 minuta, isprati, ocediti i sipati u teglu, zategnuti gazu preko otvora i staviti gumicu. Teglu okrenuti naopako i nakoso je ostaviti da se voda cedi, najbolje na nekoj tacni u donjem delu sudopere. Heljda se ispira dva-tri puta dnevno, a posle tri-četiri dana klice su spremne za jelo – objašnjava Ljiljana Čolović.

Klice leblebija dobijaju se na sličan način s tim što se leblebije ostave preko noći u vodi, sutradan isperu i dalji postupak je isti kao kod heljdinih zrna. Kada porastu dva i po centimetra, onda su gotove.

Važno je znati da su klice koje se dobijaju klijanjem bogate vitaminom C, ali i vitaminom A, B2, B5, B6, C, D, E i K. Njihova lekovita svojstva su primenjivana u Kini još pre pet hiljada godina.

SIROVI ĆEVAPČIĆI OD PROKLIJALE HELJDE

Šolju i po proklijalih heljdinih zrna staviti u blender, dodati manju šargarepu, pola sveže paprike, manji crveni luk, čen belog luka, pola veze peršuna, kašičicu timijana, kašičicu origana, kašičicu majorana, kašičicu dimljene paprike, pola kašičice himalajske soli, kašiku maslinovog ulja, malo sveže isceđenog soka cvekle, kratko izblendirati i vlažnim rukama oblikovati ćevapčiće. Staviti ih u dehidrator na 45 stepeni šest sati. Sutradan su još lepši i ukusniji nego prethodnog dana. Poslužiti sa velikom sezonskom salatom.

FALAFEL OD PROKLIJALIH LEBLEBIJA

Dve šolje proklijalih leblebija staviti u blender, dodati manji crveni luk, čen belog luka, dve kašike integralnog susama, pola veze peršuna, pola veze korijandera (ili kašičicu suvog začina), kašičicu kumina, kašičicu origana, pola kašičice čilija u prahu, kašiku maslinovog ulja, malo himalajske soli i mutiti sve dok se ne sjedine svi sastojci.

Oblikovati kuglice i pritisnuti na sredini kako bi dobile oblik falafela, pa ih staviti u dehidrator na 45 stepeni šest sati. Ovo je recept za veoma ukusan falafel, koji je mnogo zdraviji od prženog u dubokom ulju. Poslužiti sa humusom i salatom.

HUMUS OD PROKLIJALIH LEBLEBIJA

Šolju proklijalih leblebija ubaciti u blender, dodati pola šolje integralnog susama, pola cvekle, sok jednog limuna, čen belog luka, kašičicu kumina, dve kašike maslinovog ulja i pola kašičice himalajske soli. Sve izblendirati u glatku smesu, sipati u činiju i poslužiti posuto klicama ili crnim susamom. Humus može da stoji u frižideru sedam dana.

NAPOMENA: So i ulje može da se izostavi iz sva tri recepta.

Izvor: www.zdravaiprava.com