Biti roditelj je velika odgovornost, a većina roditelja koji nemaju iskustva često paniči i ne zna kako da reaguje u određenim situacijama. Ukoliko niste sigurni šta da radite, pedijatri savetuju da im se obavezno obratite ako primetite neki od sledećih simptoma kod vašeg deteta.

 

Foto: The Honest Company, Unsplash

“Šištanje” u grudima deteta

Ukoliko primetite da vašem detetu šišti iz grudi kada diše i da ima problema sa disanjem, obavezno se javite lekaru.

Osip koji se širi i bolni osip

Osipi su znak da nešto nije u redu, a često su praćeni i nekim drugim simptomima. Ukoliko primetite kod deteta da se osip širi i postaje sve gori – reagujte. Ukoliko je osip praćen bolom i plikovima, lekar će utvrditi radi li se o boginjama.

Opekotine kod deteta

Sve što je gore od blagog crvenila zaslužuje lekarsku pažnju. Da ne govorimo o pojavi plikova, koji mogu i životno da ugroze dete.

Povišena temperatura kod dece mlađe od tri meseca

Najbezbednije je da pozovete odmah lekara ukoliko je dete tako malo, jer problem može da se pogorša. Kada tako malo dete ima temperaturu to može da bude simptom urinarne infekcije, ali i meningitisa.

Slabost

Kada je u pitanju akutni mijelitis i lekari i roditelji moraju da budu na oprezu. Neobjašnjiva slabost kod deteta ne mora da znači da je ono bolesno od AFM, ali je to stanje koje zavređuje pažnju.

Povraćanje praćeno temperaturom

Može da bude posledica virusa, ali i urinarne infekcije. Biće vam teško da sami odredite uzrok, zato dete odvedite pedijatru.

Uporna dijareja

Neće prestati sama od sebe, a može da dovede do toga da dete dehidrira. Imajte na umu da vam samo pedijatar može pomoći da izlečite dete.