Dojenje je preporuka svih pedijatara, ali do kada? Ako uživate u dojenju, možete dojiti koliko god dugo želite, tvrdi stručnjak za dojenje dr Kristin Grifin.

 

Foto: Pixabay

Ipak, dr Grifin se ogradila i rekla je da to može da znači – dojenje je dozvoljeno i poželjno do detetovog prvog pa i drugog rođendana.

“Koliko dugo ćete dojiti je isključivo vaša odluka. To zavisi kako se osećate, da li ste emocionalno spremni. Svakako ne prestajte naglo i bez preke potrebe”, savetuje dr Grigin za portal “Baby centre”.

Beba koja je prvih šest meseci isključivo dojena ima jako zdrav početak života.

Posle toga beba prelazi na čvrstu hranu, ali to ne znači da treba prestati s dojenjem.

Postoje razni slučajevi i primeri dojenja i do navršenih dve, tri, četiri godine, a pedijatri smatraju da dete efikasno može da ima korist od majčinog mleka do druge navršene godine.

Majčino mleko sadrži sve što bebi treba u prvih šest meseci života – hranljive materije, minerale, vitamine, vodu, antitela – bukvalno sve! Majčino mleko poboljšava imunitet deteta, smanjuje šansu za nastajanje kasnijih bolesti u životu – alergije, astme, raznih vrsta infekcija, dijabetesa… Deca koja su sisala imaju manji rizik od razvijanja gojaznosti, ali i manju potrebu za protezama jer im se vilica bolje razvija, pa zubi kasnije bolje rastu.

Ima nekih studija koje pokazuju da čak postoji i značajna razlika između koeficijenta inteligencije one dece koja su sisala i one koja nisu.Što se duže doji, veće su šanse da će beba imati više koristi od majčinog mleka. Ako dojite duže od četiri meseca smanjujete bebi šansu da od infekcije uha. Bebe koje su dojene duže od šest meseci imaju smanjeni rizik od razvitka alergija.

Dojenje nije blagotovorno samo bebi. Neposredno posle porođaja dojenje pomaže vraćanju materice na prvobitnu veličinu, a i postpartalno krvarenje je manje. Žene koje doje brzo se vraćaju na svoju težinu, a neki rezultati pokazuju i da imaju manji rizik od kasnijeg razvijanja karcinoma dojki i jajnika.