S hladnim danima stižu i prehlade. Grlobolja, curenje iz nosa, vodnjikave oči i kašalj – neminovni su pratioci virusnih infekcija gornjih disajnih puteva. Verovatno se pitate koliko prehlada može da traje? Evo i odgovora. Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) većina odraslih oporavlja se od prehlade sedam do deset dana, dok kod dece prehlada može da potraje i dve nedelje.

 

Obična prehlada uključuje tri različite faze
Obična prehlada uključuje tri različite faze

Obična prehlada uključuje tri različite faze, a svaka ima drugačije simptome. Rani simptomi prehlade mogu početi već deset do 12 sati nakon što ste zaraženi. Obično se prvo javljaju grebanje i bol u grlu, kao i manjak energije. Ovi simptomi obično traju nekoliko dana.

Vrhunski simptomi traju otprilike dva do tri dana i ubedljivo su najgori. Pored upaljenog grla i umora, mogu se razviti i sledeći simptomi: curenje nosa ili začepljen nos, kijavica, suzne oči, niska, iscrpljujuća temperatura, glavobolja i kašalj. I na kraju, javljaju se kasni simptomi prehlade.

Kako prehlada prolazi, verovatno ćete još uvek imati začepljenost nosa tokom tri do pet dana. Tokom tog vremena, možete primetiti da vam je nosni iscedak prešao u žutu ili zelenu boju. To je znak da se vaš organizam aktivno bori protiv infekcije. Neki ljudi, takođe, mogu imati dugotrajni kašalj ili umor. U nekim slučajevima kašalj može trajati i po nekoliko nedelja.

Odrasli imaju dve do četiri prehlade

U proseku, deca godišnje obole od prehlade šest do osam puta, dok odrasla osoba u proseku može imati dve do četiri prehlade godišnje. Međutim, trajanje prehlade kod dece može biti duže – do dve nedelje. Iako su simptomi prehlade slični kod dece i odraslih, kod mališana se često javljaju i neki dodatni simptomi – smanjen apetit, problemi sa spavanjem, razdražljivost, otežano dojenje ili uzimanje flašice. Iako će se kod većine mališana zdravstveno stanje popraviti u roku od dve nedelje, trebalo bi da pazite na moguće komplikacije, a to su, pre svih, infekcije uva i sinusa, kao i respiratorna infekcija donjih disajnih puteva.

Influcid
Foto: Influcid, ima rešenje za prehladu i grip

Zato dobro obratite pažnju na znakove koji ukazuju na bolove u ušima, kao što su trljanje ili grebanje ušiju, ali i povećana razdražljivost kod dece. Znakovi koji mogu da ukažu na infekciju sinusa uključuju zapušen nos i iscedak iz nosa, koji traju duže od deset dana, može da se javi i bol na licu i, eventualno, temperatura. Pratite pažljivo i da li postoje znakovi koji ukazuju na otežano i ubrzano disanje, kao i širenje nosnica. To bi moglo da ukaže na ozbiljnu respiratornu infekciju donjih disajnih puteva.

Šta i te kako može da pomogne?

Immunokund za jačanje imuniteta

Immunokind, kompleksni homeopatski  preparat pomaže u jačanju imuniteta
Immunokind, kompleksni homeopatski  preparat jača imunitet

U slučaju čestih infekcija gornjih respiratornih organa kod beba i dece može da pomogne Immunokind, kompleksni homeopatski  preparat u čiji sastav ulaze soli kalcijuma. Pored opšteg dejstva na jačanje imunog sistema povoljno deluje i na obnovu i očuvanje sluznice gornjih disajnih organa i simptomi kao što su zapušen nos, kašalj i otežano disanje, gotovo nestaju, dok su šanse za razvoj druge infekcije značajno smanjene.

Immunokind povoljno deluje i kod  beba od prvog dana života, male dece, i dece  predškolskog i školskog uzrasta. Može se koristiti i u dužem vremenskom periodu, uz obavezne konsultacije sa pedijatrom ili farmaceutom.

Influcid kad prehlada počne

Influcid je velika pomoć kod prehlada, povišene temperature i groznice. Influcid tablete rešavaju probleme povišene temperature, kašlja i malaksalosti. Pomažu, kako deci, tako i roditeljima. Nakon kliničkog ispitivanja zabeleženo je da je uzimanje jedne tablete Influicida tri puta dnevno tokom mesec dana, dalo zaštitu od gripa od tri meseca. Ovaj homeopatski lek pojačava dejstvo interferona u telu (protein sa antivirusnim delovanjem).

Izvor: Zdravaiprava.com