Kopriva je nesporna kozmetička zvezda na koju se uvek možemo osloniti u brizi za lepotu naše kože, kose i noktiju. Počev od korena pa preko stabljike i listova sve do cveta, kopriva je – lekovita.

 

Kopriva, lek za sve probleme

Na spomen koprive vraćamo se u detinjstvo i prisećamo nestašnih igara u prirodi i ožarenih nogu. Na pamet nam padaju i bakine zelene čorbe i savijače i dedina vodica za kosu protiv ćelavosti, ali i plastični jastučići sa šamponom koji su se nekada prodavali u prodavnicama. Potom smo na koprivu uglavnom zaboravili…

Naravno, sasvim neopravdano, jer je to biljka čudesnih mogućnosti. Korpiva je vrlo je hranjiva, ali i ukusna pa su jela spremljena od njenih peckavih zelenih listova pravi delikates. Ona je i vrlo lekovita pa nam njeni pripravci mogu pomoći pri brojnim poteškoćama sa zdravljem.

A kopriva je i nesporna kozmetička zvezda na koju se uvek možemo osloniti u brizi za lepotu naše kože, kose i noktiju. U njenom peckavom zelenilu skriva se obilje prvorazrednih sastojaka, među kojima je magnezijum, željezo, kalijum, kalcijum, fosfor, vitamin C, provitamin A, folna kiselina, hlorofil, eterična ulja…

Zato, između ostalog, tinkture od koprive jačaju, hrane i neguju kožu, kosu i nokte, sprečavaju opadanje kose, deluju protiv peruti, pročišćavaju krv.

Maska za lice od soka koprive

Za čišćenje lica, skupljanje pora i uklanjanje mitesera i akni napravite sok od koprive. Cele stabljike mlade koprive potopite u vodu i namačite ih jedan dan, zatim ih iscedite pa u sokovniku iscedite sok. Za masku izmešajte dve supene kašike sitnih zobenih pahuljica s toliko nemasnog mleka i soka od koprive da dobijete pastu. Masku nanesite na lice, ostavite da deluje 15 minuta, a potom je dobro isperite hladnom vodom.

Čaj protiv akni

Za čaj protiv akni, ali i za jačanje kože, kose i noktiju jednu punu supenu kašiku sušenih listića koprive prelijte sa ¼ l ključale vode, pustite da odstoji 10 minuta te procedite i popijte. Kao kuru čaj pijte jednom dnevno četiri do najviše osam nedelja. U tom razdoblju pijte dovoljno vode, jer kopriva isušuje organizam.

Vodica za kosu protiv peruti

Zgnječite jedan kilogram sveže ubranih celih mladih kopriva i prelijte ih s dva litra 70%-og alkohola. Pustite da odstoje osam dana, a potom ovu tinkturu dobro procedite pa iz nje odstranite sve biljne ostatke. Vodicu jednom do tri puta nedeljno uz masiranje nanesite na kožu glave nakon pranja kose.

Šampon za kosu protiv peruti

Jednu supenu kašiku sveže ubranih seckanih listova mlade koprive prelijte sa 100 ml ključale vode. Pustite da odstoji pet minuta, ocedite i pustite da se ohladi. Potom umešajte dva belanca i jednu supenu kašiku tečnog blagog sapuna.

Kupka za telo kod kožnih oboljenja

Dve šake sveže ubranog lišća koprive prelijte s jednom litrom vode te kuvajte na laganoj vatri 10 minuta. Potom ostavite da odstoji 15 minuta, procedite i dodajte kupki.

Izvor: www.zdravaiprava.com