Za korijander se veruje da je jedna od najstarijih začinskih biljaka. Pominje se čak i u Bibliji, u knjizi Mojsijevoj. Hiljadama godina se gaji u Indiji, Kini i Egiptu, a prvi zapisi nađeni su u papirusima još pre nove ere. Vekovna upotreba potvrđuje da je odličan diuretik, antioksidans, antiseptik, antispazmolitik i afrodizijak.

Korijander-284x300
GraphicStock

Korijander je začinska, medonosna i lekovita biljka. Listovi i plodovi imaju različitu aromu, zbog čega se odlično nadopunjuju. U evropskoj kuhinji uglavnom se upotrebljava seme, dok su u južnoameričkoj i aziskoj važni listovi koji se pripremaju kao zelje.

Medonosna biljka

Sveži listovi imaju snažnu aromu mošusa i limuna, ukusom su veoma gorki, zbog čega se koriste za garniranje jela i kao dodatak umacima, salatama, siru. Zbog specifične arome, korijander rado posećuju i pčele, a med dobijen od ove začinske biljke ima poseban ukus.

Korijander u zavidnim količinama sadrži eterično i masno ulje, veliki procenat ugljenih hidrata, proteina, ali i značajne koncentracije kalijuma i kalcijuma. U lekovitom smislu, čitava biljka je delotvorna. Dobri poznavaoci tvrde da je korijander dobar antioksidans, antiseptik, antispazmolitik, diuretik, afrodizijak. Od svih njegovih sastojaka najdelotvornije je eterično ulje, koje poseduje mnoštvo, za zdravlje važnih komponenti.

Kao pomoćna terapija našao je mesto u lečenju mnogih tegoba. Narodni lekari ga preporučuju za lečenje mokraćnih puteva i bešike, kao i organa za varenje, u kojima se stvaraju gasovi a creva postaju lenja. U ovom slučaju dobro je napraviti čaj od mešavine jednakih delova kima i korijandera. Na šolju ključale vode stavlja se kašičica mešavine i po mogućstvu pije se posle jela.

Provereno jača libido

Korijander svrstavaju i u afrodizijak izuzetnih mogućnosti, jer ima moć da pojača seksualnu želju osoba koje imaju problem sa libidom. Da bi se postigao željeni efekat dovoljno je uzeti tri grama praha ovog začina, pomešati sa kašičicom meda i pustiti da se otopi u ustima. Mešavinu je dovoljno kozumirati jednom u toku dana, najbolje za doručak. Dobri poznavaoci tvrde, da će se posle kure sa korijanderom situacija u spavaćoj sobi znatno popraviti.

ELIKSIR OD KORIJANDERA ZA JAČANJE ORGANIZMA

Korijander-Graphic-300x199
GraphicStock

POTREBNO JE

  • 1 manja glavica belog luka
  • 1/2 čaše badema ili indijskih oraščića
  • 1 čaša lišća svežeg korijandera
  • 2 kašike soka limuna
  • 6 kašika maslinovog ulja
  • morska so

PRIPREMA

Korijander i ulje dobro sameljite u blenderu. Dodajte ostale sastojke i meljite, dok ne dobijete glatku smesu. Ako je potrebno, dodajte malo vode.

Pripremila: Lidija Bratun