Korona virusi (CoV) su velika porodica virusa koji izazivaju bolesti u rasponu od blage prehlade do težih respiratornih problema. U prirodi je do sada cirkulisalo šest korona virusa koji izazivaju bolest kod ljudi, a dva su već dovela do epidemija i teških respiratornih bolesti kao što su MERS i SARS. Ovaj novi, sedmi korona virus – nazvan COVID-19, izazvao je najveću epidemiju do sada, ali nije nezaustavljiv. Evo kako da se zaštitite od korona virusa.

 

Kineski i američki naučnici intenzivno rade na razvoju vakcine protiv ovog novog korona virusa
Korona virus nije nezaustavljiv

Kineski i američki naučnici intenzivno rade na razvoju vakcine protiv ovog novog korona virusa. Ako sve bude išlo po planu, moći će da je testiraju na ljudima za tri meseca. Ne ide mu na ruku ni lepo vreme jer najnovija istraživanja pokazuju da kako temperatura raste, njegova otpornost opada.

Korona virusi poznati su od šezdesetih godina dvadesetog veka. Ime im  potiče od proteinske strukture virusnog omotača koja podseća na krunu. Izazivaju između pet i 10 odsto svih respiratornih infekcija, najčešće u gornjim respiratornim putevima, slično kao i rinovirusi.

Ređe izazivaju infekcije u donjem respiratornom traktu, poput bronhitisa i pneumonije, a kod osoba s hroničnim respiratornim bolestima mogu da dovedu do komplikacija. Najčešće su infekcije bezazlene i protiču sa simptomima koji su slični gripu, a to su groznica, kašalj, zadihanost, a ponekad i stomačni problemi praćeni prolivom.

U težim slučajevima infekcije, može doći do upale pluća, jakog akutnog respiratornog sindroma, a u pojedinim slučajevima dolazi do otkazivanje bubrega i smrti. Na sreću, deca su otpornija na korona virus, a zaraženi mališani se brzo i bez komplikacija leče i oporavljaju.

Dok čekamo da svetski naučnici pronađu efikasnu vakcinu za novi korona virus možemo se zaštiti na sledeće načine:

Zdravom ishranom

Istraživanja su pokazala pozitivan učinak pojedinih materija iz hrane na naš imuni sistem – u smislu bolje odbrane organizma od mikroorganizama i kraćeg trajanja bolesti. Ovde se prvenstveno misli na takozvane antioksidanse iz hrane. To su jedinjenja koji imaju zaštitni učinak na naše ćelije, odnosno na ceo organizam.

Redovnim pranjem ruku

Savetuje se pranje ruku sapunom bar 20 sekundi ili sredstvima na bazi alkohola. Pranje ruku jedna je od osnovnih korisnih navika u prevenciji. Nakon pranja, ruke treba brisati papirnim ubrusima jer pamučni ubrusi mogu sadržati mnogo mikroorganizama. Pranje ruku posebno je važno pre jela i nakon kijanja, kašljanja ili istresanja nosa. Važno je takođe izbegavati dodirivanje lica, oka, nosa i usta neopranim rukama.

Pranje ruku jedna je od osnovnih korisnih navika u prevenciji
Pranje ruku jedna je od osnovnih korisnih navika u prevenciji

Dobrim i kvalitetnim snom

Dobar i kvalitetan san  je takođe važan u odbrani organizma od infekcije, naročito kod dece. Istraživanja pokazuju da je dovoljno sna neophodno za optimalan rad imunog sistema. Odraslima treba šest do osam sati sna, školskoj deci od osam do 10 sati, predškolskoj deci 10 sati, maloj deci 12-13 sati, dok novorođenčad spavaju i po 18 sati dnevno.

Izbegavanjem direktnog kontakta sa obolelima

Izbegavati koliko god je moguće kontakt s ljudima koji imaju akutne respiratorne teškoteće. Takođe, treba izbegavati javna mesta koja nisu dobro provetrena: čekaonice u bolnicama, tramvaje, koncertne dvorane, bioskope, pozorišta…

Uzimanjem Immunokinda

Immunokind jača imunitet
Immunokind jača imunitet

 

Sledeći korak u podršci jačanju dečjeg imuniteta predstavljaju i homeopatski lekovi.

Jedan od njih je „Imunokind“, kompleksni homeopatski preparat u čiji sastav ulaze soli kalcijum, a koji možete kupiti u svakoj apoteci. Daje podršku imunom sistemu kod dece koja su često bolesna od virusnih infekcija.

Pored opšteg dejstva na jačanje imunog sistema ovaj homeopatski lek povoljno deluje i na obnovu i očuvanje sluznice gornjih disajnih organa i simptomi kao što su zapušen nos, kašalj i otežano disanje, gotovo nestaju, dok su šanse za razvoj druge infekcije značajno smanjene.

Immunokind povoljno deluje i kod beba od prvog dana života, male dece, i dece  predškolskog i školskog uzrasta. Može se koristiti i u dužem vremenskom periodu, uz obavezne konsultacije sa pedijatrom ili farmaceutom. Apoteke u Srbiji imaju školovane savetnike za homeopatiju koji su završili kurs o homeopatskim lekovima i od njih ćete dobiti sve potrebne informacije.