Grčka ima više od 200 naseljenih ostrva i turisti se često nađu u nedoumici kada treba da odluče na kom od njih bi da letuju. Većina se drži Santorinija, Mikonosa ili Krita, ali postoji još mnoštvo drugih pristupačnih, manje poznatih alternativa koje su podjednako primamljive i lepe kao i ove poznate lokacije.

 

graphicstock
graphicstock

Kos je ostrvo naseljeno pretežno ruralnim stanovništvom i ima oko 30.000 stanovnika. Na ovom ostrvu je rođen i živeo Hipokrat, otac moderne medicine. Ovde ćemo navesti nekoliko razloga zbog kojih vredi posetiti Kos.
Na Kos je najlakše otići avionom, a takođe možete stići i trajektom, a odatle možete trajektom ići i na Patmos, Kalimnos, Rodos, Atinu i mnoga druga mesta.

RAJ ZA BICIKLISTE

Kos je ravno ostrvo i stoga je idealno za biciklizam. Možete za sat vremena stići sa jednog kraja ostrva na drugo, što znači da je tačno one površine za divnu, dugu vožnju biciklom. Bicikl možete iznajmiti za 4-5 evra dnevno na celom ostrvu postoje biciklističke staze koje se dobro održavaju (samo se pazite mopeda i motocikala). Možete obići ostrvo i tokom vožnje ćete imati fantastičan pogled na Bodrum, Tursku, Nisiros i druga manja ostrva u okolini.

ISTORIJA

Ako volite i malo edukativnih tura između obilaska ostrva i ležanja na plaži, u gradu Kos se nalazi zamak, nekoliko impresivnih drevnih ruševina koje datiraju iz III veka pre nove ere i veliko, zakrivljeno drvo koje drže skele, gde je navodno Hipokrat držao lekcije svojim učenicima.

ŽIVOPISNA LUKA

Za one koji vole življa mesta, grad Kos je odličan izbor, jer su u njemu odlično razmešteni barovi, restorani i prodavnice. Na ulicama je gužva do kasno u noć tokom leta.

EKSKURZIJE ČAMCEM

Kos je odlično ostrvo ukoliko ste zainteresovani za obilaske obližnjih mesta. Za 35€ ili manje po osobi možete posetiti Bodrum koji se nalazi na samo 20 minuta vožnje; Nisiros, predivno ostrvo sa aktivnim vulanom, ili otići na ekskurziju koja uključuje Kalimnos, čuveno grčko ostrvo za ljubitelje ronjenja koji istražuju morske sunđere, i Pserimos, malo i mirno mesto gde živi samo 15 porodica i gde se nalazi fantastična peščana plaža. Tokom sezone, postoji mnogo više ekskurzija čamcem, uključujući i odlazak na Rodos i Simi.

graphicstock
graphicstock

PLAŽE

Nadomak grada Kosa se nalazi vrlo dugačka šljunčana plaža sa desetinama barova, što je odlično za veće porodice. Van grada se nalaze lepe, peščane plaže, od kojih su najpoznatije Rajska plaža (udaljena od grada 45 minuta vožnje autobusom), kao i Tigaki – lepa plaža i posebno prigodna za decu, pošto je voda plitka.

Kada se ide dole niz glavnu plažu, postoji i nudistička plaža.

 

ODLIČNO MESTO ZA DECU

Deca će obožavati plaže na ovom ostrvu, a uveče ih obavezno vodite na Friends junior, fantastično dečije igralište koje se nalazi u gradu Kos. Za samo 4€ osoblje će paziti na vašu decu dok večerate, pijete kafu ili surfujete internetom, a u cenu je uključen i veliki balon i piće po izboru.

NOĆNI ŽIVOT

U špicu sezone, čak i u manjoj meri van sezone, barovi u gradu Kosu su obično prepuni. Ako želite da sretnete zgodnu Šveđanku, ovo je pravo mesto za to. Ipak, imajte na umu da su neki barovi previše komercijalni – uvek puštaju samo najpopularniju muziku i osoblje su devojke u minimalnoj garderobi kako bi se privuklo što više turista.

JEFTINE USLUGE I OSTALO

Ako idete u Grčku na kratko putovanje, pranje veša vam neće biti problem, jer je Kos dovoljno veliki, tako da se na njemu nalazi nekoliko perionica veša koje ne naplaćuju turistima po većoj ceni. Jedna od lepota dolaska na ostrvo srednje veličine poput Kosa je i to što možete da nađete ovakve usluge po cenama koje dobija i lokalno stanovništvo i prođete jeftino.

Ostrvo Kos, a posebno grad Kos, se verovatno neće svideti svakome. Kos je jedna od omiljenih destinacija za Evropljane u julu i avgustu, a od maja do septemtra, gde god se okrenete bićete pretrpani ponudama da posetite ovaj ili onaj restoran ili bar ili odete na ekskurziju. Ako želite mirnije mesto i sa manje gužve, nemojte ići u grad Kos.