Kosa vam je suva, ispucala i tanka? Idete često kod frizera, ali sve je gore? Ne brinite, na dohvat ruke su vam namirnice koje kada uvrstite u redovnu ishranu mogu da povrate svežinu i sjaj vaše kose.

 

www.freeimages.com

Prečesto pranje, farbanje i feniranje kose može da ošteti vlas, a kako bismo je sačuvali i održali zdravom koristimo razne kozmetičke preparate. Pored ovih proizvoda, kosi možemo pomoći i ukoliko u ishranu dodamo namirnice bogate hranljivim materijama koje sigurno svako od nas ima u svojoj kuhinji.

Za brži rast kose koja je suva i tanka, i obnavljanje njenih oštećenih delova pomaže hrana bogata vitaminima, mineralima i vlaknima, a upravo ove tri namirnice sadrže sve što je potrebno i doprinose njenom oporavku. Evo šta vam treba.

ORASI

Orasi sadrže visok nivo biotina i vitamina E, koji mogu sprečiti oštećenje ćelija i omogućavaju prirodnu zaštitu kose. Orasi su bogati eteričnim uljima, a takođe sadrže i bakar koji kao prirodni mineral ima pozitivne efekte na boju kose.

AVOKADO

pixabay.com

Ovo tropsko voće poznato je po velikom nivou omega ulja koje naše telo prirodno ne proizvodi. Omega ulja pomažu da kosa ojača i brže raste i daju joj izgubljeni sjaj. Dodavanjem avokada u ishranu pomažete i svojoj koži da izgleda mlađe, da ne bude suva, već zategnutija i svežija.

JAJA

Prirodna struktura kose se sastoji od kompleksnih proteina poznatih kao keratin, a upravo se u jajima nalazi supstanaca koja je veoma slična keratinu. Pored toga, jaja sadrže gvožđe i vitamin D koji podstiču rast kose, kao i zdrave masti koje su zadužene za njen sjaj.

Pripremila: S. G.