Koliko puta ste čuli – „moja kućica-moja slobodica“. Ili „dome slatki dome“. Jer, naši domovi su naša utočišta. Prostori koje delimo sa najmilijima, u kojima se opuštamo i uživamo. Da vreme koje provodimo u domovima zaista bude bezbrižno, neophodno je da oni budu bezbedno okruženje.

 

Foto: Pixabay

Dom mora da bude bezbedan

Savremene tehnologije značajno su promenile način svakodnevnog življenja.

U našim kućama sve je više tehničkih uređaja i sve je više njih međusobno povezano. Teško je zamisliti dan bez svih tih uređaja koji nam olakšavaju i obogaćuju život. Električna energija je deo naše svakodnevice, i često je shvatamo olako, zaboravljajući na opasnosti koje sa sobom nosi.

O značaju ispravnosti električnih sistema u našim domovima svedoče i podaci priznatih međunarodnih institucija.

Čak 70 miliona domova u Evropi nema bezbedne električne instalacije, a 50% kućnih požara izazvano je neispravnim električnim instalacijama. Svakodnevno u kućnim požarima u Evropi pogine dvanaestoro ljudi. Dodatno zabrinjava podatak da se 40% smrtnih slučajeva u električnim nezgodama kod kuće desi deci mlađoj od 9 godina.

Električna bezbednost

Oštećeni kablovi, neoprezna zamena sijalica, dotrajali kućni aparati, neispravne utičnice – sve to može dovesti vašu porodicu u rizik.

Za bezbednost doma, stručnjaci Schneider Electric-a savetuju da se električne instalacije nadograđuju redovno i pravovremeno. Važno je voditi računa o prevelikoj i neadekvatnoj opterećenosti instalacija, kao i o prenaponima nastalim u instalacijama usled atmosferskih pražnjenja (udari groma, munje).

Jedan od načina za povećanje bezbednosti električnih instalacija je upotreba zaštitinih uređaja diferencijalne struje (RCD, popularnih FID sklopki) iz asortimana Schneider Electric-a koji detektuju tzv. „curenje struje“ koje može da dovede do smrtonosnog strujnog udara ili kućnog požara i odmah prekidaju napajanje. Oni su sada obavezni u skladu sa standardom za električnu bezbednost IEC 60634 na svim kolima koja snabdevaju utikače, rasvetu, sve uređaje u kupatilima i vlažnim prostorijama, a prepoznaju se po belom tasteru i oznaci ”30 mA”.

Zaštitu vaših tehničkih uređaja u domaćinstvu možete obezbediti i upotrebom odvodnika prenapona (SPD).

Na šta posebno obratiti pažnju

Iako je važno da ceo stambeni prostor bude adekvatno zaštićen, neke od prostorija ili uređaja zahtevaju više pažnje.

Kupatilo

Uvek vodite računa o bezbednosti u kupatilu koje je najopasnija prostorija u kući, zato što je telo izuzetno osetljivo na struju kada je koža mokra. Zbog toga je potrebno da su vam instalacije izolovane, a svi prekidači i utičnice u kupatilu moraju da budu zaštićeni uređajem diferencijalne struje.

Bašta

Sistemi za zagrevanje vode, mašine za pranje veša i rerne imaju velike limene površine. Ukoliko postoje unutrašnji nedostaci, i najmanji dodir spoljašnje površine može da bude opasan ili čak smrtonosan.

Kada zvati električara da dom bude bezbedan

Obratite se kvalifikovanom električaru da proveri vaše električne instalacije, ponovo poveže ili zameni neispravne ili zastarele delove ili da nadogradi vaš sistem bezbednosti tako da bude u skladu sa važećim standardima.

Takođe, majstor vam je neophodan ako je strujno kolo u vašem domu starije od pet godina.

Pitajte vašeg električara o RCD i SPD uređajima kompanije Schneider Electric i obezbedite najbolju zaštitu. Vaš dom mora da bude bezbedan.

Izvor: Story