Indijski začin kurkuma štiti od upala, deluje kao antioksidant i usporava starenje. Može da se koristi i preventivno i kod mnogih zdravstvenih problema. Više od sedam hiljada naučnih istraživanja širom sveta potvrdilo je da je njegov glavni sastojak kurkumin zadužen za mnoga blagotvorna dejstva.

 

Kurkuma

Jedna od poznatih prehrambenih prednosti kurkume odnosi se na njene sposobnosti smanjenja upale u celom telu. Budući da je upala primarni uzrok visokog holesterola, pa i visokog krvnog pritiska, smanjenjem upale, kurkuma pomaže poboljšanju kardiovaskularne funkcije i održavanju zdravog protoka krvi.

Kada se uzima s crnim biberom, pomaže u opuštanju krvnih sudova i čišćenju naslaga koje često vode do visokog krvnog pritiska. Kurkuma je, takođe, prirodni razređivač krvi, što je još jedan način na koji se ova snažna biljka bori protiv hipertenzije.

Evo kako se sprema zlatna mešavina za krvni pritisak

Potrebno je

1 kašičica naribane limunove kore, 1 kašičica kurkume, 100 g meda, 2 kašičice jabukovog sirćeta, prstohvat crnog bibera

Priprema

U posudici pomešajte kurkumu, jabukovo sirće i crni biber, pa dodajte ribanu limunovu koru i med. Dobro promešajte sve sastojke dok ne dobijete homogenu smesu. Stavite u staklenu čašu i čuvajte u frižideru.

NAPOMENA: Dnevna doza je jedna supena kašika Zlatne mešavine. Kako bi postigli najbolji rezultat, smesu konzumirajte ujutru. Stavite u usta i pustite neka se otopi, a zatim progutajte. Pričekajte nekoliko minuta pre nego što popijete vodu ili neku drugu tečnost.